10:58 15.09.2011

Україна має позбутися "газової залежності" - Саакашвілі

2 хв читати
Україна має позбутися "газової залежності" - Саакашвілі

Україна в питанні споживання природного газу може розраховувати на внутрішні ресурси та альтернативні постачання палива, вважає президент Грузії Михайло Саакашвілі.

"Україна зараз проходить дуже складний період, який Грузія вже пройшла. І, на мій погляд, ви маєте позбавитися від залежності. Один постачальник енергоресурсів - це смерть. Цей фактор легко використовувати для шантажу", - сказав він в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в четвер.

М. Саакашвілі навів приклад, коли в 2005 році Росія перервала постачання до Грузії газу і електрики.

"Ми не знали, що робити. Тому, що 90% енергоресурсів йшло до нас з РФ. А зараз ми експортуємо електроенергію до Росії - знайшли внутрішні ресурси! Більше того. Коли Росія закрила нам ринок (а 70% експортного ринку Грузії становила РФ), багато хто навколо мене подумав, що ми загинули", - сказав він.

М. Саакашвілі зазначив, що на сьогодні Грузія частину газу бере у РФ (як оплату за транзит), але має і іншого постачальника. А також кілька постачальників в резерві.

"І в Росії цей урок врахували. Незважаючи на військовий фон, наші відносини стали більш впорядкованими та робочими. Така ж ситуація з електрикою. У нас РАВ володіє деякими електрокомпаніями. А "Ітера" - якимись газорозподільними мережами. Тому що ми самі експлуатувати ці системи не можемо. У цьому сенсі ми залежимо від РФ. І вона так само залежить від нас. Навіть під час війни ми не припиняли продажу електроенергії до РФ. Ці речі доводиться розділяти", - сказав грузинський лідер.

Прогнозуючи перебіг газового протистояння між Україною і Росією, М. Саакашвілі сказав: "Я думаю, якщо ми змогли - Україна тим більше зможе! У вас є внутрішні ресурси газу й нафти. Є можливість інших постачань, наприклад зрідженого газу, через наш регіон. Та й ціна на газ зараз вже така, що варто розглядати всі інші альтернативи. Взагалі, коли підходиш до межі, коли нема чого втрачати, це навіть добре. Доводиться виходити швидше з темного тунелю, на світло".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА