07:43 05.02.2022

Прем'єр Литви сподівається на СПГ-термінал як можливу альтернативу поставкам із РФ

2 хв читати
Прем'єр Литви сподівається на СПГ-термінал як можливу альтернативу поставкам із РФ

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сподівається на СПГ-термінал у Клайпеді як інструмент протидії можливому тиску в енергетичній сфері з боку Росії, тоді як об'єкт зараз використовується лише на одну десяту.

За даними Gas Infrastructure Europe, з початку 2022 потужності термінала в Клайпеді використовуються на 12%. У 2021 році він відправив до газотранспортної системи 1,575 млрд куб. м газу.

"Сьогодні ми бачимо, що це (термінал СПГ - BNS) буде основним фактором у запобіганні неконвенційним і подібним атакам, недотриманні домовленостей або інших явищ, які не відбуваються у просторі верховенства закону", - сказала Шимоніте на пресконференції за підсумками зустрічі глав урядів країн Балтії, що відбулася в Ризі.

Прем'єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш заявив, що латвійське газосховище в Інчукалнсі також може захистити від можливих недружніх дій з боку РФ. "Наразі запаси цього сховища знаходяться в хорошому стані, ця зима трохи тепліша, що означає менше споживання, ніж могло б бути", - сказав Каріньш.

Сховище на сьогодні заповнено на 33%, обсяг активного газу, що зберігається, становить 696 млн куб. м, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

Шимоніте наголосила, що країни Балтії спільно працюють над тим, щоб бути готовими до всього. "Представники наших відомств, представники компаній, які відповідають за інфраструктуру, дуже тісно співпрацюють, щоб бути готовими до різних несподіванок, які можуть статися, якщо газ додатково використовуватиметься як засіб тиску на Європейський союз", - сказала вона.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, зі свого боку, припускає, що РФ може раптово припинити постачання газу. "Якщо ми залежимо від чогось, то ми можемо бути вразливими, і з цієї причини, відповідаючи на запитання про те, наскільки ми впевнені, що Росія не буде використовувати цей інструмент, я, звичайно, не дуже впевнена, що Росія цього не зробить", - сказала вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА