11:24 11.02.2022

На Кіровоградщині викрито групу медпрацівників, які організували схему фальсифікації COVID-сертифікатів

2 хв читати

Служба безпеки України під час комплексних заходів із протидії системним загрозам у сфері охорони здоров'я викрила схему підроблення міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 у Кіровоградській області, повідомляє пресслужба СБУ в п'ятницю.

"За даними слідства, організували протиправну діяльність двоє сімейних лікарів однієї з районних поліклінік області. Вони залучили до оборудки також медичну сестру цього ж медзакладу. Жінка визначала серед пацієнтів тих, хто вагався у вакцинації. Усім, хто мав застереження проти щеплень, пропонувала сплатити 3 тис. грн та отримати сертифікат, оминувши саму процедуру (вакцинації – ІФ)", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що після отримання коштів лікарі вносили персональні дані начебто вакцинованої особи у журнал реєстрації вакцинованих та до електронної системи охорони здоров'я eHealth без проведення щеплення.

"Цим протиправним "бізнесом" медпрацівники займалися понад рік. Щомісяця вони вносили до 50 фейкових записів про вакцинацію громадян. Така діяльність дала їм змогу заробити до 2 млн грн", - наголошують у спецслужбі.

Уточнюється, що під час обшуків за місцем роботи зловмисників правоохоронці виявили журнали реєстрації вакцинованих осіб та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

"Наразі планується повідомлення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України", - наголосили в СБУ.

Там нагадують, що за виготовлення та використання підроблених документів, зокрема результатів тестів та сертифікатів про вакцинацію COVID-19, в Україні передбачено і адміністративну, і кримінальну відповідальність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА