12:10 15.02.2022

Генсек ОБСЄ застосувала інструментарій щодо раннього запобігання конфліктам з огляду на ситуацію навколо України – Кулеба

1 хв читати
Генсек ОБСЄ застосувала інструментарій щодо раннього запобігання конфліктам з огляду на ситуацію навколо України – Кулеба

Генеральний секретар ОБСЄ Гельґа Шмідт надіслала країнам-учасницям організації листа, в якому звернула увагу на зростаючу напругу на українському кордоні, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Генеральний секретар ОБСЄ Гельґа Шмідт застосувала інструментарій із раннього запобігання конфліктам. Це лише третій в історії випадок практичного застосування цього інструментарію ОБСЄ. Попередні два стосувалися подій у зоні Нагірно-Карабаського конфлікту в 2012 році, а також незаконного затримання Росією українських моряків у 2018 році", – сказав Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок.

За словами міністра, на практиці це означає, що генеральний секретар ОБСЄ адресувала всім главам делегацій держав-учасниць спеціального листа, в якому звернено увагу Постійної ради ОБСЄ на зростання напруги та ризику ескалації ситуації.

"Це крок для дипломатичного запобігання подальшій ескалації. Це ініціатива генерального секретаря, за яку ми їй вдячні. Гельґа Шмідт зазначила про випадки застосування розділу 3 Віденського документа внаслідок розвитку цих подій. Не згадуючи країни, щодо яких активовано цей механізм, вона закликала до негайного, а також повного та ефективного використання механізму підвищення довіри та зміцнення безпеки для деескалації ситуації, а також до утримання від дій, які можуть погіршити ситуацію", - зазначив Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА