15:37 16.02.2022

За фактом DDoS-атаки на банки та держсайти України 15 лютого відкрито справу, видно слід спецслужб – СБУ

2 хв читати
За фактом DDoS-атаки на банки та держсайти України 15 лютого відкрито справу, видно слід спецслужб – СБУ

За фактом DDoS-атаки на сайти банків та державних структур України 15 лютого розслідують кримінальне провадження, говорити про виконавців рано, але видно слід спецслужб інших держав, заявляють у Службі безпеки України.

"Стосовно того, що ми фіксуємо сьогодні і вчора, ці кібератаки. На сьогоднішній день іде робота в рамках кримінального провадження спільно з Офісом генерального прокурора. За фактом створення спеціальними та розвідувальними органами іноземних спецслужб злочинної організації для вчинення несанкціонованого втручання у комп'ютерні та інформаційно-телекомунікаційні системи органів державної влади, інших організацій та установ", - сказав начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу в Києві у середу.

Він наголосив, що поки що передчасно говорити про конкретних виконавців. "У таких злочинах це тривала та складна робота", - сказав начальник департаменту кібербезпеки.

"Сьогодні ми бачимо, що вартість такої атаки сягає мільйона доларів: не може окремий хакер чи група хакерів дозволити собі витратити такі кошти. Такі атаки проводять держави через спецслужби та спеціальну створену інфраструктуру… Ми чітко бачимо тут слід іноземних спецслужб. І є окремі ознаки схожості атаки вчора і сьогодні з тими атаками, які були 13-14-го числа", - сказав Вітюк.

У свою чергу начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрій Виходець додав, що за цим фактом Головне слідче управління Нацполіції розпочало кримінальне провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) та ч. 1 ст. 363 (порушення правил експлуатації комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації) Кримінального кодексу України.

"Учора за зверненням одного з державних банків було розпочато перевірку", - повідомив він.

Виходець додав, що наразі вживають заходів щодо встановлення причетних до DDoS-атаки осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА