06:47 21.02.2022

21 лютого: Яке сьогодні свято

3 хв читати
21 лютого: Яке сьогодні свято

21 лютого у світі відзначають День рідної мови, День екскурсовода, День спадщини в Канаді, у США День президентів та День булочок із повидлом, в Норвегії День народження короля Гаральда V, а у православних – День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця.

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року, відзначається з 2000 року щорічно 21 лютого з метою сприяння мовній та культурній різноманітності та багатомовності.

За даними ООН, у світі налічується близько 7 тисяч мов, з них понад 2,5 тисячі - на межі зникнення, тобто можуть найближчим часом втратити останніх носіїв. Кожні два тижні у світі зникає одна мова, цим самим забирає із собою цілу культурну та інтелектуальну спадщину.

Всесвітній день екскурсовода

Коли з'явилася професія екскурсовода, достеменно не можна сказати, але очевидно, що вона пов'язана з розвитком міждержавних відносин. Відколи люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста та країни, їм стало складно обійтися без допомоги професійних гідів.

Щороку 21 лютого багато міст світу — особливо центри туризму, — відзначають Всесвітній день екскурсовода. Він заснований Всесвітньою федерацією асоціацій екскурсоводів - (WFTGA) - з метою підвищення поінформованості широкого загалу про важливість та значущість роботи екскурсоводів.

WFTGA була заснована в 1985 році на першій Міжнародній конвенції екскурсоводів, і наразі її членами є понад 2 мільйони людей з більш ніж 70 країн світу. А свято відзначається з 1990 року.

День президентів у США

Щороку третій понеділок лютого Сполучені Штати Америки святкують День Президентів, відомий також як Президентський день.

Свою історію сьогоднішнє свято, присвячене видатним керівникам країни, веде ще з 1880 року, коли вперше публічно відсвяткували День народження Джорджа Вашингтона, першого Президента Сполучених Штатів Америки, який народився 22 лютого 1732 року.

День спадщини в Канаді

Пам'ять про минуле, спадщина —значна частина у самосвідомості кожної людини як зернятка своєї нації.

Наявність у канадському календарі Дня спадщини — це нагадування мешканцям усієї країни про необхідність вивчати її історію, аби по праву пишатися своєю спадщиною. Хоча сьогодні і чиняться спроби зробити це свято загальнонаціональним, поки воно не є таким, що не заважає канадцям усвідомлювати важливість цього дня та відзначати його.

День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця

21 лютого у церковному календарі – День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця. Відомо, що він сприяв моральному розвитку єврейського народу. Захар загинув насильницькою смертю - його вбили юдеї за викривальну проповідь.

Святці називають Захарія Серповидцем, оскільки в одному зі своїх пророчих одкровень він побачив сувій, що літає повітрям і нагадує формою величезний серп.

У цей день:

1914 – У Монреалі створено українське видавництво "Новий світ";

1925 – Побачив світ перший номер газети "The New Yorker";

1935 – Оголошено про створення косметичної фірми "Ланком";

1947 – У США з'явилася фотокамера "Поляроїд";

1948 - Президія Верховної Ради СРСР видала указ, згідно з яким кожного, хто не зробив встановлений мінімум трудоднів, можна було виселяти за межі України;

1992 - Рада Безпеки ООН ухвалила рішення про введення військ до Югославії;

1993 - У Донецьку Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною у закритих приміщеннях – 6 м 15 см;

1995 - Американець Стів Фоссетт першим у світі самотужки на повітряній кулі перетнув Тихий океан;

2008 – США збили власний супутник-шпигун; востаннє космічне озброєння використовувалося країною 1985 року;

2014 - Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголосив ультиматум про збройний штурм у разі, якщо Янукович не піде у відставку з посади президента до 10:00 ранку наступного дня, суботи 22 лютого.

Іменини: Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Семен, Сергій, Степан, Федір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА