07:44 21.02.2022

"Евакуйовані" в Ростовську область РФ жителі ОРДЛО майже дві доби перебувають в автобусах без їжі та сну – Денісова

2 хв читати
"Евакуйовані" в Ростовську область РФ жителі ОРДЛО майже дві доби перебувають в автобусах без їжі та сну – Денісова

Жителі ОРДЛО, яких евакуювали до РФ, майже дві доби перебувають без їжі та сну у холодних автобусах, повідомила омбудсмен України Людмила Денісова. Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що частина із них самостійно повертається додому.

"Громадяни України, жителі ОРДЛО, яких примусово евакуювали до Ростовської області РФ, позбавлені права на гідні умови життя. Жінки з дітьми та люди похилого віку майже дві доби перебувають без їжі та сну в неопалюваних автобусах, а місця тимчасового розміщення, де їх планували поселити – зачинені", – написала Денісова у своєму Telegram-каналі в неділю.

Вона зазначила, що російська влада не вживає заходів щодо забезпечення евакуйованих тимчасовим житлом, гарячим харчуванням, медичними послугами, чим порушує частину першу ст.55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 (Четверта Женевська конвенція), згідно з якою держава -окупант покликана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати громадянське населення усіма необхідними ресурсами.

Крім того, порушуючи ст.8 Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує право на повагу до приватного та сімейного життя, частину евакуйованих громадян України було розміщено у спортивній залі м. Таганрог Ростовської області.

"Звертаюсь до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової забезпечити належні умови перебування громадян України в РФ, надати необхідну допомогу, зокрема безкоштовні юридичні консультації та гуманітарну допомогу. Звертаюся до Генерального комісара УВКБ ООН, світової спільноти про негайне реагування на факти порушення РФ статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни щодо незаконної евакуації громадян України на територію країни-окупанта", – написала омбудсмен України.

Зі свого боку, Резніков заявив про самостійний зворотний потік вивезених до Ростовської області.

"Кілька тисяч вони (російські найманці на Донбасі – ІФ) показово вивезли. Зараз наша розвідка має точну інформацію, що люди повертаються самостійно додому. Їх там ніхто не годує, не розселяє. Це суто постановка для "Мосфільму" або хто у них там опікується кіношками", - заявив Резніков у прямому включенні "ТСН.Тиждень" на каналі "1+1" у неділю, 20 лютого.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель і Макрон закликають Ізраїль відмовитися від операції в Рафаху

На фронті загинув учасник Олімпійських ігор-2016, дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Пєлєшенко - НОК України

Законопроєкт про підвищення акцизів на тютюнові вироби буде ухвалено в другому читанні - профільний парламентський комітет

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

Оголошення РФ про навчання з нестратегічними ядерними силами - ще один доказ безвідповідальної поведінки Кремля - Стано

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА