10:28 01.03.2022

Запаси газу в ПСГ Європи на кінець відбору впадуть до рекордних 18%, ЄК готується до наймасштабнішого сезону закачування

2 хв читати
Запаси газу в ПСГ Європи на кінець відбору впадуть до рекордних 18%, ЄК готується до наймасштабнішого сезону закачування

Рівень запасів у підземних сховищах газу (ПСГ) Європи на кінець сезону відбору впаде до рекордних 18%, повідомила член Єврокомісії Кадрі Сімсон. Попередній мінімум було зафіксовано у 2018 році – 18,56%.

"Якщо нинішня ситуація триватиме, ми прийдемо до 18% запасів у квітні за 30% у попередні роки. Тому важливо добре спланувати наші запаси газу до кінця зими, але особливо для наступної зими", - повідомила єврокомісар.

За такої витрати газу, щоб заповнити резервуари до 100%, Європі потрібно 88 млрд куб. м газу, до 90% (середній за час спостережень рівень початку сезону відбору) - 77 млрд куб. м газу. Ця цифра відповідає всім російським постачанням до Європи за шість-сім місяців. Водночас навіть улітку зберігається споживання газу в енергетиці та економіці.

У зв'язку із цим, зазначила Сімсон, Єврокомісія запропонувала "сформулювати цілеспрямовані заходи" щодо забезпечення запасів газу.

"Газпром" у понеділок також відзначив надзвичайну серйозність цього виклику: "Для поповнення запасів газу в європейських сховищах до наступної зими потрібно закачати такі значні обсяги газу, які за один літній сезон ніколи раніше не закачували. Це дуже серйозний виклик, враховуючи, зокрема, добові ліміти обсягів закачування, які суворо обмежені технологічними можливостями сховищ. Крім того, загальний обсяг доступного на європейському ринку газу сильно залежить від попиту на азійському ринку, що зростає".

"Сьогодні я говорила міністрам (енергетики країн ЄС – ІФ) про наш надзвичайний план. За нашою нинішньою оцінкою, Європейський Союз зможе прийти до кінця зимового сезону за повної (енергетичної – ІФ) безпеки", - сказала єврокомісар у понеділок на пресконференції в Брюсселі після засідання Ради ЄС з енергетики.

"Наразі потоки газу зі Сходу на Захід продовжуються. Поставки енергоресурсів Європейському Союзу підвищилися. І треба також сказати, що метеорологічні прогнози сприятливі", - описала ситуацію Сімсон. "У разі повного припинення поставок, зрозуміло, у нас виникне величезний дефіцит. І ми маємо інструменти, щоб контролювати ці наслідки", - заявила Сімсон.

На засіданні Ради міністрів енергетики, зокрема, обговорювали питання щодо пошуків альтернативних постачальників газу, триває відповідна робота, і вже відзначено підвищення обсягів постачання СПГ до Європи в січні та лютому. Подальше зростання постачання СПГ потребуватиме координації на рівні Євросоюзу. Єврокомісія створить спеціальну платформу та контактну групу із представників держав-членів ЄС та енергетичних операторів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА