15:05 02.03.2022

Покупці бойкотують нафту з РФ, хоча її пропонують з історичною знижкою

3 хв читати

Великі покупці бойкотують російську нафту через ситуацію навколо України, яка вже призвела до стрибка вартості сорту Brent вище за позначку $113 за барель на торгах у середу.

За даними консалтингової компанії Energy Aspects, майже 70% російської нафти, що поставляється на експорт, важко знаходить покупців.

Санкції, впроваджені США та Євросоюзом наразі не обмежують експорту енергоносіїв із РФ, проте звичайні покупці фактично вводять санкції самі для себе, воліючи шукати альтернативні джерела постачання, пише газета Financial Times.

"Більшість із найбільших європейських компаній не торкається російської нафти, її купують лише декілька нафтопереробників і трейдерів, проте стрибок вартості фрахту і поява "військових" премій за страхування ризиків суттєво ускладнюють угоди", - зазначають у свою чергу експерти Energy Aspects.

Російські експортери останніми днями пропонували високосортну нафту з дисконтом до ринку в розмірі до $20 за барель, але знаходили лише одиничних покупців, повідомляє газета The New York Times з посиланням на дані аналітиків. Європа переважно переключається на близькосхідну нафту.

Експортні посередники - банки, страховики і танкерні компанії, а також міжнародні нафтові компанії - "фактично запровадили заборону" на купівлю російської нафти, каже аналітик Oil Price Information Service Том Клоза. За його словами, протягом декількох тижнів стане зрозуміло, наскільки різко впав експорт російського пального, і чи буде його скорочення стійким.

"Однак уже зараз зрозуміло, що внесок РФ у світові постачання нафти було урізано", - наводить слова експерта NYT.

Європа є найбільшим експортним ринком для російської нафти, на частку регіону припадає приблизно 53% постачань цього виду сировини. Ще 39% експорту йде до Азії.

Російський сорт Urals є основним для нафтопереробних компаній Північно-Західної Європи та Середземномор'я, зазначає S&P Global Platts. Серед інших традиційно великих покупців російської нафти – Німеччина, Італія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Литва, Греція, Румунія, Туреччина і Болгарія.

У середу Urals торгується з дисконтом більше ніж $18 до Brent, що є рекордом за пострадянську еру, пише FT.

"Така різниця в ціні чітко показує небажання компаній купувати російську нафту, - говорить аналітик S&P Шин Кім. - Залишається ризик подальших санкцій, які можуть безпосередньо чи опосередковано торкнутися постачання нафти з РФ".

За останні дні стало відомо, що, наприклад, фінська Neste та шведська Preem намагаються відмовитися від Urals і шукають їй альтернативу.

Газета Times of India повідомила у середу із посиланням на свої джерела, що найбільша нафтопереробна компанія країни Indian Oil Corp. (IOC) більше не закуповуватиме російської нафти, а також нафти з Казахстану на умовах FOB (враховуються витрати на доставку вантажу до порту відвантаження), оскільки ці умови не враховують зростання вартості фрахту та страхування ризиків.

Тиск на енергетичний сектор чинить і газ, вартість якого у Європі в середу злетіла на 57%. Ціна найближчого (квітневого) ф'ючерсу на хабі TTF досягла $2227 за тисячу кубометрів.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що найгірший сценарій санкцій щодо Росії ще не матеріалізувався, оскільки країна продовжує експортувати газ. Він додав, що слід готуватися до найгіршого сценарію.

Росія забезпечує майже 40% постачання газу до Європи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА