18:27 02.03.2022

Санкції для російських компаній загрожують складнощами в корпоративному управлінні

2 хв читати

Хвиля санкцій і дедалі більша міжнародна ізоляція, крім фінансових і логістичних проблем, загрожують російським компаніям складнощами в корпоративному управлінні.

Низка публічних компаній занепокоєні ризиком вибуття іноземців зі списків кандидатів у члени рад директорів, які мають обиратися на річних зборах акціонерів, і в низці випадків почали шукати додаткових кандидатів, щоб внести їх до бюлетенів як резерв, повідомили "Інтерфаксу" джерела на ринку.

У разі відмови кандидата від обрання до зборів акціонерів компанія не може швидко зробити заміну, їй потрібно буде заново запускати корпоративні процедури, які, залежно від статутів, можуть тривати від 45 до 60 днів. Номінація кандидатів перед річними зборами відбувається з лютого до кінця березня.

У 2021 році на іноземців припадало близько третини місць у радах директорів вітчизняних публічних компаній, сказав "Інтерфаксу" голова наглядової ради Асоціації професійних директорів Олександр Іконников. За його словами, в компаніях із держучастю іноземців зазвичай менше – близько 10%, у приватних компаніях цей показник вищий – до 40%.

Від моменту початку агресії РФ проти України ціла група іноземців залишила ради директорів російських компаній. Зокрема, з наглядової ради Сбербанку пішли колишній прем'єр-міністр Фінляндії Еско Ахо, а також Надя Веллс та Наталі Брагінські Муньє, з ради директорів АФК "Система" - екс-міністр економіки Люксембургу Етьєн Шнайдер, з ради "Делімобіля" - колишній прем'єр Італії Маттео Ренці, РЖД - екс-канцлер Австрії Крістіан Керн, "СИБУР" - Франсуа Фійон, "Роснафти" - Бернард Луні та Боб Дадлі тощо.

Серед компаній із найбільшою часткою іноземців у радах, за даними на момент до впровадження санкцій, – TCS Group (10 директорів), Polymetal (7), Globaltrans та "Роснафта" (по 8). Найбільше, за даними АПД, у радах директорів російських компаній іноземних громадян зі США (понад 30), Великої Британії (20) та Німеччини (15).

"Необхідність формувати раду директорів компанії з незалежними директорами – вимога лістингу, у великих компаніях позицію незалежного директора часто обіймають іноземці, – сказав Іконников. – Отже, компанії можуть залишитися без незалежних директорів і без необхідних інструментів нагляду за діяльністю менеджменту та великих акціонерів". За його словами, одним із варіантів зниження ризиків є для компаній збільшення кількості кандидатів при їхньому номінуванні на позиції незалежних директорів, проте "підібрати кандидатів потрібного калібру - непросте завдання".

Співрозмовник "Інтерфаксу" в одній із публічних компаній сказав, що проблема, пов'язана з необхідністю підтримки рад директорів, що ефективно працюють, нині посилюється тим, що з них вибувають і російські бізнесмени, які потрапили під санкції. Причому часто це власники бізнесу, зазначив він.

"Інтерфакс" направив запит до ЦБ РФ, чи не планується тимчасово пом'якшувати правила лістингу щодо присутності незалежних директорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА