15:25 03.03.2022

Мінкультури просить не розповсюджувати інформацію про засоби захисту, місцеперебування або переміщення музейних колекцій під час війни

2 хв читати

Міністерство культури та інформаційної політики просить не розповсюджувати інформацію про засоби захисту, місцеперебування або переміщення музейних колекцій під час війни.

"Україна у складні часи отримала потужну підтримку музейних колег та пам’яткоохоронців з усього світу, зокрема, від мереж Міжнародної ради музеїв ІКОМ, Міжнародної ради пам’яток та видатних місць (ІКОМОС), звернулися з листами до ЮНЕСКО, контактували з Центром Світової спадщини ЮНЕСКО. Ця підтримка виражається в різних формах - від заяв і музейних флешмобів до пропозиції фінансової або організаційної допомоги. Ми щиро вдячні спільнотам за цю підтримку та продовжуємо перемовини і консультації щодо вдосконалення захисту цінностей", - йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначається, Мінкультури підтримує постійний контакт із усіма закладами і, наскільки це можливо зараз, через обласні державні адміністрації, через колег чи напряму.

У відомстві наголошують, що питання безпеки музейних цінностей та плани дій на випадок надзвичайного стану обговорювалися до початку російського вторгнення, проте реальна карта бойових дій внесла свої корективи.

Міністерство зазначає, що поки що музейні фахівці на місцях зробили і продовжують робити все можливе для убезпечення колекцій.

Зокрема, експозиції музеїв демонтовані, а предмети переміщені до максимально безпечних сховищ.

"Враховуючи наведене, МКІП просить журналістів та активістів утримуватись від поширення інформації про наявні способи захисту, вжиті музеями або місцевими мешканцями, місцеперебування або переміщення музейних колекцій під час війни. Публікація або передача таких даних неперевіреним особам та організаціям наражає на небезпеку і людей, і музейні предмети", - закликають до Мінкультури.

Крім того, наразі міністерство збирає інформацію від фахівців та небайдужих громадян про втрати та пошкодження об'єктів культурної спадщини, спричинені наступом російських військ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА