16:23 04.03.2022

Воєнні дії Росії в Україні створюють ризики для світової економіки - Moody's

2 хв читати

Воєнні дії Росії в Україні та економічні санкції у відповідь стосовно Москви підвищили ризики для світової економіки, йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's.

Масштаби наслідків залежатимуть від тривалості та глибини кризи, зазначають експерти.

"Ескалація воєнного конфлікту поставить під загрозу економічне зростання в Європі, - каже віцепрезидент, старший кредитний аналітик Moody's Кельвін Далрімпл. - Решта світу страждатиме від цінового шоку на сировинних ринках у той момент, коли інфляція і без того є високою, а також від фінансових наслідків санкцій, запроваджених проти Росії, і від волатильності фінансових ринків".

Росія та Білорусь відчують на собі прямий вплив масштабних санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками, зазначають в агентстві. Ці санкції побічно позначаться на іноземних компаніях, які працюють із Росією, а також спровокують ефект доміно в глобальній економіці, кажуть аналітики.

"Цінові шоки в сировинному секторі збільшать інфляційний тиск, особливо в економіках, які є великими покупцями сировини в Росії. З моменту початку вторгнення ціни на нафту піднялися вище ніж $100 за барель. РФ є великим виробником металів, включно з алюмінієм, платиною, міддю та паладієм, і ціни цих сировинних товарів також підскочили через кризу. Інші країни, які видобувають ці метали, виграють від підвищення цін, проте споживачі зіштовхнуться з підвищенням вартості товарів, оскільки виробники перекладатимуть на них витрати, що зросли", - йдеться в огляді Moody's.

Росія та Україна відіграють найважливішу роль у глобальному виробництві неону, що є ключовим компонентом для виробництва мікрочипів, і конфлікт може посилити дефіцит напівпровідникових компонентів, а також дефіцит поставок в автомобільній галузі, зазначають експерти.

"На частку двох країн припадає приблизно 25% глобального експорту пшениці. Ціни на пшеницю та інші зернові різко зросли після вторгнення, хоча наслідки для продовольства є стриманими, оскільки події розгортаються взимку, а не в період збирання врожаю. Росія є ще й провідним виробником соя-бобів, які також дорожчають. Ціни на добрива також, ймовірно, зростатимуть. Підвищення продовольчої інфляції одночасно зі зростанням інших цін може посилити соціальну напруженість у деяких країнах", - йдеться в огляді.

Аналітики Moody's відзначають посилене зростання волатильності на глобальних фінансових ринках після початку конфлікту.

"Геополітична невизначеність, підвищення цін на сировину, ескалація санкцій і регіональна дестабілізація бізнесів негативно позначатиметься на настрої ринків. Якщо це призведе до суттєвого та тривалого тиску на ліквідність, то погіршаться умови залучення фінансування для глобальних високоризикових позичальників і державних emerging markets, що залежать від глобальних потоків капіталу. На цьому фоні долар продовжуватиме зміцнюватися", - наголошується в огляді Moody's.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА