17:03 06.03.2022

Уряд України затвердив порядок збирання тіл загиблих російських військовослужбовців

3 хв читати

Кабінет Міністрів України затвердив порядок забезпечення збору тіл (останків) загиблих військовослужбовців держави-агресора, а також незаконних збройних формувань, зокрема з тимчасово окупованих територій в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Зокрема, згідно з постановою уряду №205 від 5 березня, це рішення ухвалено з метою здійснення гуманітарних заходів щодо передачі тіл (останків) загиблих під час військових дій, а також для недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення небезпечних інфекційних захворювань на території України, викликаних наявністю на територіях ведення військових дій (озброєного протистояння) непохованих тіл (останків) загиблих.

Зазначається, що організують забезпечення збору таких тіл військові адміністрації разом із органами місцевого самоврядування.

З метою збору тіл та фіксації цього процесу військові адміністрації забезпечують створення відповідних спеціальних груп у складі представників сил територіальної оборони Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, ДСНС, а також за згодою бюро судово-медичної експертизи, слідчих правоохоронних органів, громадських та релігійних об'єднань, громадських організацій, волонтерів.

Міністерство охорони здоров'я, у свою чергу, затверджує порядок оснащення спеціальних груп, які серед іншого обов'язково забезпечуються патологоанатомічними мішками для збирання та перевезення тіл, гігієнічними засобами та обмундируванням та засобами фотофіксації, спеціалізованим транспортом для перевезення тіл. За відсутності спеціалізованого транспорту використовується наявний транспорт із умовними зовнішніми відмітками "червоний хрест на білому тлі" з метою гарантування безпеки персоналу спеціальних груп.

Згідно з порядком, під час здійснення збору тіл за можливості залучаються журналісти для відео- та фотозйомки процесів здійснення зазначених заходів з метою подальшого інформування реальних наслідків військового вторгнення Російської Федерації на територію України.

Військові адміністрації організують оперативне отримання інформації від силових структур про місця знаходження тіл, безпечних у сенсі відсутності вибухонебезпечних предметів, з метою подальшого проведення збору тіл персоналом спеціальних груп, для чого створюється спеціальний колцентр при Національній поліції.

Також військові адміністрації визначають спеціальні пункти збору та зберігання тіл у кожній області на базі (за попереднім погодженням) бюро судово-медичної експертизи або інших установ за погодженням з бюро судово-медичної експертизи. Зазначені заклади мають бути забезпечені причепами-авторефрижераторами чи рефрижераторами на залізничній базі. Такі пункти збирання та зберігання мішків з тілами мають бути забезпечені належною охороною з метою забезпечення обмеження доступу до них сторонніх осіб.

Після накопичення тіл у моргах або пунктах збору забезпечується їх доставка в єдиний центр, з якого проводитиметься їхнє подальше транспортування з кінцевим пунктом призначення до Російської Федерації.

Передача тіл на територію РФ та тимчасово окуповану територію України здійснюється за участю та сприяння представників міжнародних організацій лише після остаточного встановлення, пізнання, ідентифікації осіб загиблих, які проводяться щонайбільше 15 днів.

Непізнані тіла (останки) загиблих залишаються на зберіганні у рефрижераторах у пунктах їх збору на момент встановлення осіб загиблих. Надалі їх передача здійснюється після ідентифікації (встановлення особи загиблого) за окремими розпорядженнями представників правоохоронних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА