10:08 08.03.2022

Гуманітарний коридор для міста Суми має запрацювати у вівторок, перша колона розпочне рух о 10:00 - Верещук

2 хв читати
Гуманітарний коридор для міста Суми має запрацювати у вівторок, перша колона розпочне рух о 10:00 - Верещук

Гуманітарний коридор для міста Суми має запрацювати у вівторок, перша колона з евакуйованими людьми має розпочати рух о 10:00, заявила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"Сьогодні (8 березня - ІФ) має запрацювати гуманітарний коридор для міста Суми. Цей факт офіційно узгоджений Міністерством оборони Росії у відповідному листі до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Тобто, документальне підтвердження має і Червоний хрест, і ми як сторона, з якою узгоджувалося відкриття гуманітарного коридору. Маршрут для гуманітарного коридору один для евакуації людей: Суми - Голубівка - Лохвиця - Лубни - Полтава", - сказала Верещук у своєму відеозверненні.

Вона наголосила, що сторони не погоджували жодних інших маршрутів гуманітарного коридору. При цьому міністр зазначила, що Україна має інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи гуманітарних коридорів і планує маніпуляції з маршрутом, щоб змусити людей поїхати іншим шляхом - неузгодженим та небезпечним.

"Закликаємо російську сторону не вдаватися до маніпуляційних дій та виконати обіцянку, зафіксовану документально. Йдеться про евакуацію з міста Суми до Полтави цивільних жителів, зокрема іноземних студентів, зокрема громадян Республіки Індія та Китайської Народної Республіки. Також йдеться про доставку гуманітарним коридором до міста Сум відповідних гуманітарних вантажів, зокрема продуктів харчування та вкрай необхідних ліків", - сказала вона.

За словами Верещук, Україна готова повністю забезпечити весь шлях узгодженим маршрутом, про що поінформувала і Червоний хрест, і російську сторону.

Вона також повідомила, що сторони домовилися про початок режиму тиші за маршрутом о 9:00 за київським часом, а часові рамки гуманітарного коридору позначені проміжком із 9:00 до 21:00.

"На всьому маршруті мають бути прибрані будь-які перешкоди для руху відповідних колон і з людьми, які виїжджають із міста Суми, і гуманітарними вантажами, що доставляються до міста Суми. Колона з гуманітарними вантажами рухатиметься до міста Суми за маршрутом Лохвиця - Андріяшівка - Ромни - Недригайлів - Суми. Реальне припинення вогню у рамках руху гуманітарного коридору стане підставою для сповіщення населення щодо можливості евакуюватися. Домовлено, що о 10:00 перша колона має розпочати рух із міста Суми. Також слідом за колоною рухатиметься цивільне населення на власному автотранспорті", - уточнила міністр.

Крім того, Верещук зазначила, що Україна відправила російській стороні та Червоному Хресту розроблені маршрути для гуманітарних коридорів: Волноваха - Запоріжжя, Маріуполь - Запоріжжя, Київ та Київська область у напрямку Західної України, а також Харків та Харківська область у напрямку Західної України.

"Закликаємо Росію невідкладно узгодити зазначені маршрути, про що повідомити Міжнародний комітет Червоного Хреста та забезпечити постійний режим припинення вогню цими маршрутами", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

Унаслідок ворожих обстрілів у Вовчанську семеро постраждалих за добу

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

Польща витратить майже $400 млн, щоб зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю "непрохідним"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА