13:07 09.03.2022

У штабі Держекоінспекції розповіли, як повідомити про екологічні злочини в період агресії РФ

2 хв читати
У штабі Держекоінспекції розповіли, як повідомити про екологічні злочини в період агресії РФ

Воєнна агресія Російської Федерації завдає шкоди не лише життю і здоров'ю людей, інфраструктурі України, а й довкіллю; у штабі Державної екологічної інспекції (ДЕІ) розповіли, як повідомити про екологічні злочини з боку окупантів і зупинення підприємств.

Згідно з інформацією ДЕІ, бойові дії відбуваються на територіях, де розміщується велика кількість небезпечних об'єктів, серед яких - атомні станції; підприємства, що використовують у своїй діяльності небезпечні речовини; очисні споруди, які очищають стоки у водних об'єктах міжнародного значення.

У результаті створюється загроза настання екологічної катастрофи континентального масштабу.

Водночас аварійні ситуації можуть статися не лише через руйнування і ушкодження підприємств унаслідок влучення бойових снарядів, а й через вимушені зупинення небезпечних підприємств. Зокрема, відсутність профілактичного огляду, необхідні заходи та порушення режиму належної експлуатації небезпечних об'єктів можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Наразі небезпечний вплив на довкілля існує у вигляді залпових викидів небезпечних речовин в атмосферне повітря. Також унаслідок згорання великої кількості нафтопродуктів (вибухи на нафтосховищах і складах ПММ, в аеропортах і аеродромах) відбувається забруднення земельних і водних ресурсів.

"Якщо Ви стали свідком екозлочину, просимо повідомляти на гарячу лінію Штабу Держекоінспекції: тел.: +38 096 756 83 66 (Telegram, WhatsApp, Viber), електронна пошта: [email protected]. Також працюємо над створенням чат-бота в Telegram для оперативного збору інформації", - йдеться в інформації ДЕІ.

При цьому уточнюється, яка інформація потрібна: дані про виникнення надзвичайних ситуацій - вибухи, бомбардування складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів, підприємств, які можуть використовувати небезпечні та/або хімічні речовини у виробництві; дані про ушкодження, руйнування або зупинення діяльності очисних споруд, що очищують стоки перед скиданням у водні об'єкти - водоканали, промислові об'єкти; руйнування гребель полів фільтрації та витік відходів на рельєф місцевості; руйнування очисних або гідротехнічних споруд; займання (горіння, жевріння) місць видалення відходів - сміттєвих полігонів; пошкодження ґрунтового покриву, горіння, вирубка лісів - особливо на територіях природно-заповідного фонду.

Для інформування необхідно зазначити геолокацію або чітка адреса надзвичайної ситуації; коротко описати саму надзвичайну ситуацію; зазначити власника або суб'єкта господарювання (хто постраждав, у разі наявності інформації), зазначити ПІБ і контакти інформатора.

"Бережіть себе і Україну!", - резюмується у зверненні ДЕІ до громадян України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА