17:43 14.03.2022

МВФ попередньо оцінює спад ВВП України у 2022 році на 10%

2 хв читати
МВФ попередньо оцінює спад ВВП України у 2022 році на 10%

Міжнародний валютний фонд (МВФ) станом на 7 березня прогнозував падіння ВВП України у 2022 році внаслідок збройної агресії Росії за умови її якнайшвидшого завершення у 10% та зростання інфляції до 20%.

"Цьогоріч на економіку чекає глибока рецесія... Існує велика невизначеність щодо базового сценарію, але, як мінімум, персонал (МВФ) очікує погіршення перспектив зростання щонайменше на 13,5 процентних пункту порівняно з довоєнним базовим сценарієм: з падінням випуску на 10%, якщо припустити якнайшвидше завершення війни та значну донорську підтримку", – йдеться у матеріалах Фонду до екстреного фінансування України на $1,4 млрд.

Згідно з документами, оприлюдненими МВФ у понеділок, очікується, що внутрішній попит різко скоротиться в міру продовження війни, при цьому споживання буде обмежене базовими потребами у зв'язку з переміщенням населення, перебоями у постачаннях, руйнуванням інфраструктури та винятковою невизначеністю.

Фонд додає, що імпорт буде значно скорочено, як і експорт, оскільки закриті морські порти та аеропорти, на які припадало 50% всього експорту.

МВФ у своїх обґрунтуваннях наводить дані 2014-2015 року, коли Росія вперше вторглася на схід України та анексувала Крим, тоді ВВП упав відповідно на 6,6% і трохи менше ніж на 10%, проте вторгнення не було повномасштабним і таким руйнівним.

Водночас Фонд зазначає, що інтенсивність конфлікту, що триває, призводить до широкомасштабного руйнування виробничого потенціалу України та швидкого погіршення перспектив. "Втрата основного капіталу, що зростає, і масова міграція призведуть до значно більш вираженого скорочення виробництва, колапсу торговельних потоків, подальшого зниження здатності збирати податки і ще більшого погіршення фіскального і зовнішнього становища", - зазначено в матеріалах.

МВФ нагадує, що дані про скорочення реального ВВП під час війни (Ірак, Ліван, Сирія, Ємен) показують, що щорічне скорочення виробництва може зрештою бути набагато вищим – у діапазоні 25–35%.

Як повідомлялося, заступник голови Нацбанку України Сергій Ніколайчук оцінює падіння ВВП України приблизно на 50% у кожен день війни.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Forbes, оприлюдненому у понеділок, наголосив, що Мінекономіки оцінює втрати від третини до половини ВВП. "За іншими оцінками, йдеться про $500 млрд. Точно можна буде підрахувати лише після війни", - сказав міністр.

Як повідомлялося з посиланням на Держстат, у 2021 році ВВП України зріс на 3,4% після спаду на 3,8% у 2020 році, а його номінальний обсяг становив майже $200 млрд. Інфляція минулого року збільшилася до 10% з 5% роком раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА