06:36 15.03.2022

15 березня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
15 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 20 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 20 RUSSIAN AGRESSION

15 березня у світі відзначають Всесвітній день прав споживачів, Всесвітній день соціальної роботи та Міжнародний день захисту дитинчат тюленів, а в Японії – свято багатого року – Хонен-мацурі. Цього дня, в 2005 році в Єрусалимі було відкрито новий Музей історії Голокосту Яд Вашем. А православна церква вшановує пам'ять священномученика Феодота, єпископа Киринейського.

Всесвітній день прав споживачів

Щорічно 15 березня міжнародна громадськість відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів, проведення якого рішенням ООН приурочено до роковин виступу американського президента Джона Ф. Кеннеді у Конгресі США в 1962 році.

60 років тому американський президент сформулював чотири основні права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим. Пізніше до них додалися ще чотири: декларація про відшкодування збитків, декларація про споживчу освіту, декларація про задоволення базових потреб, декларація про чисте довкілля.

Уперше День був відзначений 15 березня 1983 року.

Всесвітній день соціальної роботи

Щороку в третій вівторок березня відзначають Всесвітній день соціальної роботи. Ініціаторами та організаторами цього професійного свята, яке об'єднує представників роботи соціального спрямування в 1983 році виступили: Міжнародна Федерація соціальних працівників та Міжнародна Асоціація шкіл соціальної роботи.

Ініціативу підтримала Міжнародна Рада із соціального забезпечення, а також національні державні та недержавні соцорганізації та установи більш ніж у 140 країнах світу.

Музей історії Голокосту Яд Вашем

15 березня 2005 року в Єрусалимі було відкрито новий Музей історії Голокосту Яд Вашем (пам'ять, пам'ятник). Старий музей, який працював з 1957 року, був замінений на новий, вчетверо більший, із застосуванням більш виразних засобів впливу на збереження колишньої гостроти сприйняття Голокосту.

Музей зведений на Горі Пам'яті, на висоті 804 м над рівнем моря, і з вікон музею відкривається чудовий вид на місто. Приміщення виконано у вигляді тунелю усередині пагорба. По обидва боки тунелю розташовані зали, у яких відображено хронологію єврейських гонінь у нацистській Німеччині. Просуваючись тунелем, відвідувачі ніби наповнюються почуттям загнаності, яку відчували жертви геноциду.

Міжнародний день захисту дитинчат тюленів

Міжнародний день захисту дитинчат тюленів відзначається щороку 15 березня у багатьох країнах світу. Його встановлено за ініціативою Міжнародного Фонду Захисту Тварин IFAW.

Білки – дитинчата гренландського тюленя – є об'єктом полювання багато десятиліть, насамперед, через своє прекрасне хутро. Саме попит на хутро, продиктований модою, а не нагальною необхідністю, штовхає людину на знищення цих звірів у величезній кількості.

Хонен-мацурі в Японії

Хонен-мацурі (свято багатого року) - синтоїстське свято родючості, відзначають 15 березня.

Федот Вітроніс

Цього дня відзначається пам'ять священномученика Феодота, єпископа Киринейського, який жив у 4 столітті.

У нас святого Федота прозвали Вітроносом, оскільки в цей день нерідкими були сильні вітри. Також існувало повір'я, що в цей день усі підземні джерела закипають і виливаються на землю — це стає причиною останньої великої відлиги. А от якщо замість очікуваного потепління раптом ударяв мороз, казали: "Федот - та не той".

Якщо на Євдокію і Федота було ясно, то Юрій і Микола теж ясними будуть. Наші пращури помітили, якщо вітер у цей день буде теплим, то й літо буде теплим. Якщо йшов дощ, то це до мокрого літа.

У цей день:

1892 – Засновано футбольний клуб "Ліверпуль";

1892 - У США винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор;

1906 – Зареєстровано компанію "Роллс-Ройс";

1927 – Почалося будівництво Дніпрогесу;

1962 – Відбувся виступ Джона Кеннеді, у річницю якого ООН започаткували "Всесвітній день прав споживача".

1990 – Михайло Горбачов обраний єдиним в історії СРСР президентом.

Іменини: Арсеній, Йосип, Микола, Федот

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА