17:12 15.03.2022

У НАТО не відкидають використання Росією хімічної зброї - Столтенберг

2 хв читати
У НАТО не відкидають використання Росією хімічної зброї - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не виключає, що Росія може сфабрикувати обставини для виправдання використання хімічної зброї проти України.

"Упродовж кількох місяців ми викривали довгий список російської брехні. Вони заявили, що не планували вторгатися в Україну. Але вони це зробили. Вони заявили, що виводять свої війська. Але направили ще більше. Вони стверджують, що боронять мирних жителів. Але вони вбивають мирних жителів. Тепер вони роблять абсурдні заяви про біологічні лабораторії та хімічну зброю в Україні. Це просто ще одна брехня. І ми занепокоєні тим, що Москва може організувати операцію під фальшивим прапором, можливо, з застосуванням хімічної зброї", - сказав він у вівторок у Брюсселі на пресконференції напередодні позачергового засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, яке відбудеться 16 березня у Брюсселі.

Столтенберг констатував, що "будь-яке використання хімічної зброї буде порушенням міжнародного права та порушенням заборони на використання хімічної зброї. "Ми закликаємо Росію не використовувати хімічну зброю. Ми закликаємо Росію вивести свої сили та припинити бої і особливо не використовувати хімічну зброю", - закликав генсек НАТО Москву.

При цьому він зазначив, що Росія і раніше використовувала хімічний елемент, "щоб убити політичного опонента", так само, як, "підтримуючи режим Асада, допомогла спростити застосування хімічної зброї".

Водночас Столтенберг не відповів на запитання, як НАТО відреагує, якщо Росія все-таки застосує хімічну зброю у війні з Україною. "Наша основна відповідальність – захист союзників НАТО. Важливо, щоб Росія зрозуміла, що ми готові це робити. Ми бачимо, як вони зараз звинувачують Україну та союзників щодо НАТО у виробництві хімічної зброї. Це брехня. Тому в нас викликає занепокоєння, що вони зроблять саме так. Президент США та інші союзники чітко заявили, що якщо вони використають хімічну зброю, вони за це заплатять високу ціну. Але я не спекулюватиму щодо будь-якої військової реакції з боку НАТО, крім того, що НАТО робитиме все, щоб захистити союзників", - відреагував генсек альянсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА