15:37 16.03.2022

Ми будемо сіяти скрізь, де не стріляють – міністр агрополітики

2 хв читати

Посівну в Україні буде проведено в усіх регіонах, де безпосередньо не відбуваються бойові дії, країна в умовах воєнної агресії Росії зможе вирішити цього року всі питання продовольчої безпеки, які стоять перед нею, повідомив міністр агарної політики та продовольства Роман Лещенко в ефірі парламентського каналу "Рада" в середу.

"Де ми фізично можемо сіяти, де не стріляють, де є можливість іти в поле, – ми йдемо в поле і сіємо. Мова не йде тільки про Західну Україну, а й про центральні та південні регіони, ми будемо сіяти скрізь, де можемо… Я більше ніж впевнений, що ми вирішимо питання продовольчої безпеки. Безумовно, Україна є гарантом для понад 400 млн людей у всьому світі", - заявив міністр.

Лещенко наголосив, що Україна має достатні запаси продовольства з минулого року, і цього сезону країні вдасться провести посівну, що дасть змогу забезпечити її продовольчу безпеку.

Міністр уточнив, що експорт с/г продукції з України багато в чому залежатиме від подальших ворожих дій країни-агресора РФ, як-от блокування нею українських морпортів та можливі обстріли залізничної інфраструктури, на яку в умовах воєнного часу переорієнтуються постачання агросировини.

Мінагрополітики також не очікує значних коливань цін на продукти харчування, оскільки багато підприємств АПК уже працюють на виконання державного замовлення, зокрема на давальницькій основі.

"Українська економіка перейшла на режим військової економіки. Більше ніж 300 підприємств уже задіяні Мінагрополітики в харчовій промисловості, які працюють на держзамовлення. Держава замовляє продовольство, вони постачають його в торговельні мережі. Більше того, ми спростили оподаткування до 2% від обороту", - наголосив міністр.

Лещенко зазначив, що ключовими питаннями для його відомства залишається стимулювання внутрішнього попиту і запуск агропромислових підприємств на сировині, що зберігається на українських складах і в резервах. Насамперед це стосується значущих для продовольчої безпеки продуктів харчування – м'яса, борошна, олії тощо.

Як повідомлялося, Лещенко 16 березня заявив, що посівна в Україні зсувається через холодну погоду на кінець березня - початок квітня. Це дасть змогу аграріям краще підготуватися до виходу в поле та акумулювати додаткові ресурси, однак, незважаючи на сприятливий часовий люфт, посівна-2022 стане найскладнішою в історії України через воєнне вторгнення РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА