06:36 17.03.2022

17 березня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
17 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 22 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 22 RUSSIAN AGRESSION

17 березня в Україні відзначають День мобілізаційного працівника, у світі День святого Патрика, у євреїв Пурім, православна церква вшановує пам'ять преподобного Герасима, а за народним календарем День Герасима-Граківника.

День мобілізаційного працівника України

Враховуючи вагомість мобілізаційних органів усіх рівнів, важливість мобілізаційної, організаційно-штатної, обліково-призовної роботи та комплектування військ особовим складом, а також планування матеріально-технічного забезпечення мобілізаційних заходів, міністр оборони України у серпні 2000 року видав наказ «Про заснування Дня мобілізаційного працівника», який спочатку відзначався 14 вересня, а у 2016 році наказом міністра оборони України святкування було перенесено на 17 березня.

За роки незалежності України мобілізаційні органи української армії безпосередньо брали участь у підготовці понад 80 законів та великої кількості інших нормативно-правових актів.

День Святого Патрика

17 березня - День пам'яті покровителя Ірландії, святого Патрика. Святий Патрик, за переказами, приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. Вважається одним із найшанованіших у всьому світі святих. За однією з версій, він помер імовірно у 461 чи 493 році.

Традиційно на День святого Патріка влаштовуються паради. На вулиці виходять люди, одягнені в екстравагантні костюми, а також духові оркестри, які не можуть обійтися без традиційної волинки. За чутками, ця традиція народилась в Ірландії. Нью-Йорк та Бостон заперечують пальму першості. Нью-йоркці стверджують, що перший парад відбувся в 1762 саме в їхньому місті. Тоді Ірландія була під владою англійців, і цілком можливо, що жителі непокірних північноамериканських колоній висловлювали таким чином свою солідарність із ними.

В Україні та багатьох інших країнах світу День святого Патріка відзначають неофіційно.

Пурім

Пурім — це свято на згадку про чудовий порятунок євреїв у Перському царстві понад 2400 років тому, у період правління царя Ахашвероша (Артаксеркса), який отримав назву від слова «пур», що означає «жереб».

За переказами, під час царювання перського царя Ахашвероша, одруженого з єврейкою Естер, один із його сановників на ім'я Аман домігся дозволу на знищення євреїв і кинув жереб про те, коли здійснити задумане. Жереб випав на 14-й день.

Дізнавшись про біду, цариця Естер та її двоюрідний брат Мордехай розпорядилися зібрати всіх євреїв, щоб разом постити, молитися і вчити дітей Торі. Саме з цього моменту, як вірять юдеї, Бог перевернув жереб і обрушив підступні задуми Амана на його голову. Під час бенкету на честь Естер Ахашверош пообіцяв виконати будь-яке її бажання – і цариця попросила дарувати життя собі та своєму народові. Цар розгнівався на Амана, який задумав занапастити євреїв, а значить, і його дружину. І у визначений жеребом 14-й день місяця адара страта спіткала не євреїв, а сановника та його синів.

День пам'яті преподобного Герасима

Преподобний Герасим Йорданський народився у Лікії (Каппадокія, Мала Азія). З юності вирішив покинути мирське життя і присвятити себе служінню Богові. У Йорданській пустелі преподобний Герасим влаштував обитель і написав Статут, який вирізнявся великою суворістю.

Також Герасим заснував лавру, згідно з розкладом якої ченці жили в гуртожитку, а духовно досвідчені — в келіях. Сам Герасим досяг такого ступеня аскетизму, що упродовж усієї Чотиридесятниці обходився без їжі, лише в неділю приймав святе Причастя.

У всьому світі відома історія про те, як одного разу святий Герасим зустрів у пустелі пораненого лева і вилікував його. Потім лев став служити старцеві як домашня тварина аж до його смерті. Тому святий Герасим вважається покровителем тварин і лікарем.

Іменини: Яків, Павло, Єгор, Данило, Григорій, Георгій, В'ячеслав, Василь, Олександр, Акакій, Юліана, Уляна.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА