16:17 17.03.2022

Лещенко: Завершення війни та вирішення продовольчої та енергетичної криз – питання глобального порядку

3 хв читати
Лещенко: Завершення війни та вирішення продовольчої та енергетичної криз – питання глобального порядку

Зупинення експорту с/г продукції з Чорноморського регіону внаслідок блокади кораблями РФ призведе одразу і до продовольчої кризи, а не лише до енергетичної через війну з Росією, тому вирішення цієї проблеми є питанням глобального порядку, а не лише України як одного з найбільших світових агроекспортерів, вважає міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко

"Мені дуже шкода, що багато світових аналітиків та експертів пишуть, як вони "глибоко занепокоєні продовольчою безпекою в Україні", але вони не розуміють, що справа не в Україні... Україна і Росія сьогодні забезпечують 30% світового експорту пшениці, майже 30% кукурудзи і 80% соняшникової олії… Завершення війни та вирішення цих базових проблем (продовольчої та енергетичної кризи через агресію РФ – ІФ) є питанням глобального порядку", - заявив міністр під час пресконференції з іноземними журналістами у Києві у четвер.

Лещенко наголосив, що Україна входить до п'ятірки найбільших світових експортерів с/г продукції та забезпечує продовольством понад 400 млн осіб без урахування свого населення. Проте своєчасне виконання нею всіх взятих на себе контрактних зобов'язань було порушено блокадою українських морських портів, якими проходить майже 80% експорту країни. Через неможливість України постачати аграрну продукцію на зовнішні ринки особливо постраждають країни Африки, Близького Сходу та Південно-Західної Азії.

"Такі країни, як Ліван, Лівія, Ємен, Єгипет, Сирія та десятки інших мають бюджет на продовольство та його запаси на три-шість місяців, у деяких запаси на місяць. Хвиля продовольчої кризи призведе до нестабільності у багатьох регіонах світу, зростання нестабільності, голоду, зміни політичних режимів, хвиль міграції, які впливатимуть на весь світ", - уточнив Лещенко наслідки блокади українського експорту.

Міністр наголосив на помилковості спроб деяких експертів "локалізувати" війну в Україні, назвавши конфлікт її власною проблемою. Так, блокада українських портів і нещодавно впровадженні Росією обмеження на експорт зернових призведуть до того, що зі світового ринку миттєво зникне 30% загального обсягу продовольчої пшениці, що неминуче призведе до глобальної продовольчої кризи.

За даними Лещенка, навіть ціна в $500/тонна пшениці на товарній біржі Чикаго не вирішить цієї проблеми, оскільки необхідні обсяги зернових на ринку будуть відсутні внаслідок випадання с/г продукції з Чорноморського регіону.

Міністр пояснив, що нинішня криза на ринку зернових аналогічна ситуації з енергетичною кризою в 2021-2022 роках, коли спотові ціни на природний газ перевищили межі можливого ринкового ціноутворення, але водночас його неможливо купити на біржі через його фізичну відсутність.

"Ми сьогодні перебуваємо в проблематиці і енергетичної кризи, і продовольчої, що у короткостроковій перспективі неминуче призведе до світової економічної кризи. Тому завершення війни та вирішення цих базових криз – питання глобального порядку", - підсумував міністр.

Як повідомлялося з посиланням на гендиректора агрохолдингу ІМК Алекса Ліссітсу, у разі продовження агресії РФ Україна в 2022/2023 маркетинговому році (МР, липень-червень) не зможе експортувати 50 млн тонн зернових культур і засіє лише 30-50% від запланованих площ.

"Україна разом із Росією поставляють на глобальні ринки майже 30% пшениці. Україна займає лідируючі позиції щодо експорту кукурудзи, соняшникової олії та інших продуктів харчування до ЄС. Загалом країна забезпечує майже 14% на глобальному ринку продовольства. А це означає, що якщо зараз не зупинити війну й Україна не відсіється і не зможе поставити на глобальні ринки 50 млн тонн зерна, найбідніші країни світу залишаться без продовольства. Тобто сотні тисяч людей просто будуть приречені на голодну смерть", - пояснив Ліссітса.

Аналогічну думку висловив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Петро Мельник. Він закликав світову спільноту зупинити агресію РФ проти України шляхом відмови від бізнесу в Росії до квітня цього року, оскільки продовження війни зірве посівну кампанію в обох країнах та призведе до суттєвого дефіциту продовольства на світовому ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА