17:46 17.03.2022

Президент МКЧХ назвав низку кроків, які Україна та РФ мають зробити для зменшення страждання цивільного населення

2 хв читати
Президент МКЧХ назвав низку кроків, які Україна та РФ мають зробити для зменшення страждання цивільного населення

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер, який перебуває в Україні, назвав низку кроків, які Україна та РФ мають зробити для зменшення страждання цивільного населення навіть без припинення вогню.

"Я перебуваю в Києві (Україна) цього тижня й звертаюся із терміновим закликом до сторін конфлікту. Навіть без припинення вогню є практичні кроки, які сторони мають зробити зараз, дотримуючись міжнародного гуманітарного права, щоб обмежити страждання цивільного населення", - написав Маурер у твіттері в четвер.

Зокрема, він зазначив, що першим із таких кроків є конкретні угоди, які дали б змогу безпечно залишити такі міста, як Маріуполь.

"Цивільні особи повинні мати можливість залишити райони насильства. Конкретні деталі мають бути узгоджені та широко поширені", - пояснив Маурер.

Згідно з другим кроком, сторони мають пропустити гуманітарну допомогу.

"Сторони зобов'язані відповідно до міжнародного гуманітарного права забезпечувати людям, які перебувають під їхнім контролем, доступ до допомоги та допускати допомогу", - зазначив президент МКЧХ.

Третім кроком, за його словами, є забезпечення захисту тих, хто не бере участі в боротьбі, хоч би де вони були, чи то вдома, чи під час подорожі, а також незалежно від того, чи перебувають вони в так званому гуманітарному коридорі.

Маурер зазначив, що четвертий крок – це захистити цивільну інфраструктуру від нападу, включно з лікарнями, школами, об'єктами водопостачання та електропостачання.

За словами президента МКЧХ, п'ятим кроком є шанобливе ставлення до військовополонених та затриманих цивільних осіб.

"Вони захищені від жорстокого поводження та публічної цікавості, включно із зображенням у соціальних мережах. Женевські конвенції також гарантують, що МКЧХ має доступ до затриманих", - розповів він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА