18:39 17.03.2022

Кабмін іще раз розширив перелік критичного імпорту, вніс активоване вугілля, лінолеум, гумові камери

2 хв читати

Кабінет Міністрів постановою від 16 березня №289 знову розширив перелік товарів критичного імпорту, для закупівлі якого Національний банк України (НБУ) дозволяє купувати валюту, оновивши цей перелік в 11 разів із початку повномасштабної війни з Росією.

Згідно з оприлюдненим на сайті документом, перелік поповнено такими позиціями: свинячий жир, крупи, макуха та інші залишки від соєвої олії, гранули з мармуру, доломіт некальцинований або неспечений, польовий шпат, кокс нафтовий кальцинований, оксид марганцю, оксиди та гідроксиди кобальту, сульфати міді.

До переліку критичного імпорту тепер входять також фарба для друку, вакси та креми для взуття, розчинник, лінолеум, гумові камери, крафт-папір та крафт-картон, ворсові тканини, шлаковата, мінеральна силікатна вата та аналогічні види мінвати, вироби з графіту, склобій, інші вироби зі скла.

Уряд також додав до переліку прокат, інші прути та бруски з легованих сталей, труби та трубки, металоконструкції із чорних металів, ланцюги та їх частини із чорних металів, котли водотрубні, турбіни на водній парі, частини для холодильників та морозильників, датчик навантаження, запчастини для обладнання зі збирання електричних ламп, запчастини до локомотивів, моторні транспортні засоби для перевезення понад десять пасажирів, запчастини для ламп.

Крім цього, уряд зазначив критерії віднесення товарів до товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану. Наприклад, для сектора енергетики цей товар має бути необхідним для забезпечення енергоресурсами (нафтопродукти, нафта, газ, вугілля), а також для гарантування енергетичної безпеки. У секторі безпеки та оборони товар має бути необхідним для задоволення потреб ЗСУ та інших збройних форм, Міністерства оборони або має бути сировиною або засобом виконання мобілізаційних завдань.

Як повідомлялося, 13 березня Кабмін розширив перелік критичного імпорту. Зокрема, вніс до нього йогурт, кефір, мінводу, тютюнову сировину, сіль, водень, фотопластини та фотоплівку, двері, вікна та їх рами, цигарковий папір, вату, колготки, шкарпетки та бюстгальтери, мішки та пакувальні пакети.

Після початку військової агресії Росії 24 лютого уряд того самого дня постановою №153 визначив перелік товарів критичного імпорту, для закупівлі якого Національний банк України дозволяє купувати валюту. Це було десяте розширення спочатку затвердженого списку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА