19:27 17.03.2022

Якщо РФ не виконує наказу Міжнародного суду ООН, то має відмовитися від права вето в Раді безпеки ООН - МЗС

1 хв читати
Якщо РФ не виконує наказу Міжнародного суду ООН, то має відмовитися від права вето в Раді безпеки ООН - МЗС

Якщо РФ не виконує обов'язкового наказу Міжнародного суду ООН, то має відмовитися від права вето в Раді безпеки ООН, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Росія хоче всидіти на двох стільцях одночасно. З одного боку, не виконувати обов'язкового наказу Міжнародного суду ООН, а з іншого – продовжувати користуватися привілеями міжнародного права. Але міжнародним правом не можна махати як собака хвостом. Відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду, Росія має тоді відмовитися від усіх прав за Статутом ООН, насамперед права вето в Радбезі, а також імунітетів", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Речник нагадав, що Міжнародний суд ООН наказав Росії негайно припинити всі воєнні операції, які вона розпочала на території України 24 лютого.

"Наказ суду має зобов'язальний характер і, згідно з нормами міжнародного права, створює юридичні зобов'язання для Російської Федерації. Твердження російської сторони про відсутність у суду юрисдикції розглядати позов України, а відповідно і його виконувати, є нікчемними. Під час слухань суд відкинув заперечення Росії та підтвердив повноваження винести свій наказ", - пояснив він.

Ніколенко наголосив, що, попри спробу вільно інтерпретувати рішення Міжнародного суду ООН, Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини проти українського народу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА