10:32 18.03.2022

Мінекономіки завдяки зниженню податкового навантаження зменшило граничну ціну на бензин на 10,1 грн/літр, ДП – на 7,9 грн/літр

2 хв читати
Мінекономіки завдяки зниженню податкового навантаження зменшило граничну ціну на бензин на 10,1 грн/літр, ДП – на 7,9 грн/літр

Міністерство економіки України оприлюднило середню вартість бензину в розмірі 28,87 грн/літр та дизпального (ДП) – 32,05 грн/літр, з яких вираховується гранична ціна реалізації пального на автозаправних станціях (АЗС) на середину березня.

З урахуванням граничних торговельних націнок максимальна ціна на "звичайний" бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна перевищувати 33,42 грн/літр, на "звичайне" дизпальне – 37,05 грн/літр.

Отже, завдяки обнуленню Верховною Радою акцизу на пальне та зниженню ставки ПДВ до 7% з 20% ціну на бензин на середину березня знижено на 10,1 грн/літр, на ДП – на 7,9 грн/літр.

Раніше в Мінекономіки зазначали, що завдяки зниженню податкового навантаження на пальне вдасться акумулювати достатньо ресурсів для проведення посівної кампанії та перевезення критично необхідних вантажів, зокрема продуктів харчування.

Це дасть змогу операторам ринку завезти пальне з нових імпортних напрямків замість російського та білоруського.

Як повідомлялося, Україна продовжила карантин до 31 травня 2022 року. На період його дії уряд постановою №474 від 14 травня 2021 року встановив граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального – не вище ніж 7 грн/літр, бензину – не вище ніж 5 грн/літр. З кінця лютого 2022 року їх знижено до 5 грн/літр та 4,55 грн/літр відповідно.

Середню вартість ДП (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) Мінекономіки визначає на основі розрахунків НАК "Нафтогаз України", здійснених на підставі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ) й офіційного курсу валют від НБУ, а також витрат $50/тонна на логістику та $150/тонна за доплату до котирувань у Північно-Західній Європі (NWE).

Збільшення з середини березня 2022 року витрат на логістику та інших доплат пов'язане з переорієнтацією постачання з Білорусі та РФ на західний кордон України (Польща, Румунія, Угорщина).

Під встановлення максимальної торговельної надбавки не підпадає "брендове преміальне пальне" з покращеними показниками якості.

Міністерство оприлюднює середні ціни одного літра ДП та бензину тричі на місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА