12:37 18.03.2022

Припинено повноваження РФ у Дунайській комісії - Мінінфраструктури

2 хв читати
Припинено повноваження РФ у Дунайській комісії - Мінінфраструктури

Дунайська комісія на позачерговій сесії у зв'язку з воєнною агресією РФ проти України та порушенням основних принципів Белградської конвенції ухвалила рішення зупинити повноваження Росії в комісії.

Як повідомило Міністерство інфраструктури України у своєму телеграм-каналі в п'ятницю, комісія засудила порушення принципів щодо вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України. На Росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки.

Відповідне рішення Дунайської комісії є результатом спільної роботи фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

За даними Мінінфраструктури, ухвалена постанова передбачає, що повноваження будь-якого представника РФ у Дунайській комісії чи його заступників зупиняються до відновлення миру, суверенітету та територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

Крім того, представників РФ відсторонено від роботи всіх засідань Дунайської комісії та її робочих органів. Громадяни РФ будуть звільнені з дипломатичних та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії.

Крім цього, ухвалена постанова передбачає звернення до Комітету з перегляду Белградської конвенції для пошуку рішень щодо того, чи зможе РФ як непридунайська держава бути і надалі стороною конвенції.

"Ще з початку 90-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства Росії як правонаступниці Радянського Союзу, яка не є придунайською державою. Проте це не знаходило розуміння та підтримки партнерів. У 2021 році головою Дунайської комісії вперше став представник України, а саме посол України в Угорщині Любов Непоп. За ініціативою Мінінфраструктури та рішенням голови Дунайської комісії було скликано 12-ту позачергову сесію, в рамках якої і були ухвалені безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років", - розповіли в міністерстві.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА