13:20 18.03.2022

ЄБА опитала 120 із понад 1000 компаній, з них майже половина оцінює фінансову стійкість у декілька місяців

2 хв читати
ЄБА опитала 120 із понад 1000 компаній, з них майже половина оцінює фінансову стійкість у декілька місяців

Європейська Бізнес Асоціація опитала 120 компаній-членів більше ніж із 1000, 43% респондентів оцінюють власну фінансову стійкість у декілька місяців, ще 28% - у півроку, 17% - рік і більше, 6% компаній назвали свої фінансові ресурси вичерпаними, зазначила ЕБА у релізі у п'ятницю.

Згідно з опитуванням, яке проводилося 11-17 березня, 46% опитаних генеральних директорів компаній планують скористатися держпідтримкою бізнесу, у 29% немає рішення щодо цього і ще 23% не планують отримувати допомогу від держави.

"Ми також поцікавились у компаній, чи планують вони скористатися програмою евакуації підприємства з зони ведення бойових дій. З-поміж опитаних 120 відповідей від компаній тільки 13 підприємств наразі планують евакуюватися, з них вже чотири компанії подали заявку", - зазначила асоціація.

Ще 50% опитаних вважають, що їхнє підприємство неможливо перевезти, 11% уже евакуювали підприємства самостійно, у 21% респондентів немає компаній у зоні ведення бойових дій, свідчать дані опитування.

Говорячи про держпідтримку, більшість керівників компаній (65%) пропонуватимуть співробітникам отримати допомогу у розмірі 6,5 тис. грн у межах "єПідтримки", половина опитаних компаній також планує скористатися відтермінуванням податкових платежів та можливістю не сплачувати ЄСВ за працівників, які беруть участь в обороні країни.

В ЄБА зазначили, що опитування не враховувало нових кроків підтримки бізнесу, як це передбачає ухвалений парламентом законопроєкт 7137-д.

Говорячи про потенційні заходи підтримки бізнесу, компанії озвучували такі: скасування переліку критичного імпорту як суттєвої перешкоди для ведення розрахунків із постачальниками та покупцями, сприяння пожвавленню імпорту-експорту, логістична підтримка та спрощення митних процедур, для експортних підприємств надзвичайно важливе відновлення відшкодування ПДВ.

"Компанії потребують відновлення розрахунків з іноземними контрагентами для поповнення власних обігових коштів та забезпечення сировиною виробництва", - зазначає ЄБА.

"До того ж важлива підтримка зарплатного фонду для працівників всіх компаній (працюючих і не працюючих). Необхідно узгодити прийняті податкові пільги для бізнесу щодо відтермінування подання звітності і сплати податків з банківським контролем за сплатою ПДФО і ЄСВ. Складною є ситуація з "резервуванням" спеціалістів від мобілізації на військову службу, необхідних для роботи компаній, проте все ж її варто врегульовувати", – зазначила ЄБА у релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу на складі "Нової пошти" в Одесі ліквідовано - поліція

ГУР: Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА