16:36 18.03.2022

Сторони мають зрозуміти: журналісти - цивільні особи - Комітет захисту журналістів

2 хв читати
Сторони мають зрозуміти: журналісти - цивільні особи - Комітет захисту журналістів

Сторони війни в Україні мають зрозуміти, що журналісти є цивільними особами, а націлювання на них є порушенням міжнародного права, заявила координатор програми у Європі та Центральній Азії Комітету захисту журналістів Гульноза Саїд.

"Важливо наголосити, що всі сторони цієї війни мають зрозуміти, що всі журналісти та медіапрацівники є цивільними особами і мають бути захищені згідно з міжнародним гуманітарним правом, а націлювання на них (особливо задокументовані випадки, коли на них були знаки преси, їхні машини були відзначені як преса) - це порушення міжнародного права, і порушники мають бути притягнуті до відповідальності", - сказала Саїд на онлайн-брифінгу у п'ятницю.

Вона нагадала, що за три тижні війни загинули вже чотири журналісти.

"Чотири журналісти були вбиті: двоє місцевих і двоє іноземних у перші три тижні повномасштабної війни", - зазначила Саїд.

За її словами, Євген Сакун був першою жертвою, його було вбито 1 березня, коли російські війська обстріляли телевежу в Києві, 13 березня було вбито американського репортера Брента Рено, а 14 березня було вбито оператора Fox News П'єра Закревського і продюсера Fox News, місцеву журналістку Олександру Кувшинову.

Крім того, Саїд звернула увагу на те, що російські державні медіа повідомляють про те, що в Україні немає журналістів і всі вони пропагандисти, тому російські військові не виявляють жодної поваги до журналістів.

"У випадку вбитих журналістів ми змогли підтвердити, що на двох журналістів було пряме наведення, а в інших випадках джерело вогню не було підтверджено, хоча українська сторона сказала, що це зробили росіяни", - пояснила представник Комітету захисту журналістів.

Крім того, Саїд зазначила, що Комітет захисту журналістів документував випадки, коли російські військові затримали в Україні десятки журналістів та намагалися змусити їх виробляти російську пропаганду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА