08:22 31.03.2022

ООН розслідує твердження про примусову евакуацію жителів Маріуполя до РФ

3 хв читати
ООН розслідує твердження про примусову евакуацію жителів Маріуполя до РФ

ООН розслідує твердження про примусову евакуацію деяких жителів Маріуполя або на територію, контрольовану проросійськими збройними формуваннями, або в Російську Федерацію, повідомила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет на 49-й сесії.

"В обложеному Маріуполі люди живуть у жаху. Ситуація погіршується з кожним днем, з постійними обстрілами, вуличними боями та людьми, які борються за виживання з найнеобхіднішим для життя мінімумом, включно з їжею, водою та медикаментами", – сказала вона у заяві, текст якої розміщено на сайті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Бачелет зазначила, що з початку вторгнення російські збройні сили завдавали нападів та військових ударів по великих містах, включно з Черніговом, Харковом, Херсоном, Миколаєвом, Сєвєродонецьком, Сумами та Маріуполем, а також по столиці Києву та поблизу нього.

"По всій Україні права на життя, свободу та безпеку перебувають під загрозою. Затримання цивільних осіб, які відкрито заявляють про свої проукраїнські погляди, на територіях, що знаходяться під контролем російських сил, стало масовим явищем", - констатувала Верховний комісар ООН, вказавши також про отримані Управлінням повідомлення про затримання і українськими правоохоронними органами, а також висловивши занепокоєння великою кількістю доступних у відкритих джерелах відеозаписів допитів військовополонених.

За її словами, щодня багато журналістів мужньо ведуть боротьбу з поширенням дезінформації та пропаганди, часто наражаючи своє життя на великий ризик: з початку бойових дій загинули семеро журналістів і працівників ЗМІ, ще 15 зазнали збройного нападу, дев'ять із них отримали поранення. "Ми також зафіксували довільне затримання та можливе насильницьке зникнення 22 журналістів та активістів громадянського суспільства, які виступали проти вторгнення у Київській, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях", – додала Бачелет.

Вона наголосила, що постійне застосування зброї вибухової дії з широким радіусом ураження в населених пунктах викликає велику занепокоєність, оскільки викликає масові руйнування та пошкодження цивільних об'єктів. "Моє Управління отримало гідні довіри твердження про те, що російські збройні сили застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах не менше 24 разів", - заявила Верховний комісар, додавши, що аналогічні обвинувачення на адресу українських збройних сил розслідуються.

Вона зазначила, що на сьогодні підтверджено як мінімум 77 інцидентів, у яких було завдано пошкоджень медичним закладам різного ступеня, зокрема 50 лікарням, 7 психоневрологічним установам та 20 іншим медичним установам, а реальні цифри, ймовірно, значно вищі.

"У кількох обложених містах моє управління відзначило значне збільшення показників смертності серед цивільного населення, що можна віднести на рахунок збоїв у наданні медичної допомоги у поєднанні з поневіряннями та стресом, пов'язаними з конфліктом", - заявила Бачелет.

За її словами, люди з обмеженими можливостями і люди похилого віку стикаються з особливо жахливою гуманітарною ситуацією: в установах тривалого догляду не вистачає їжі, опалення, електрики, води та ліків, а багато жителів з хронічними захворюваннями покладаються на допомогу інших і їм важко дістатися до бомбосховищ або безпечних зон.

Бачелет констатувала, що майже чверть населення України були змушені втекти: понад 4 млн. людей покинули країну з початку російського вторгнення і близько 6,5 млн. осіб є внутрішньо переміщеними особами.

"От уже понад місяць усе населення України переживає справжній кошмар. Життя мільйонів людей перевернуто, оскільки вони змушені залишати свої будинки або ховатися у підвалах та бомбосховищах, оскільки їхні міста обстрілюються і руйнуються... Бойові дії мають припинитися негайно. Сьогодні я закликаю Російську Федерацію дослухатися до чітких і рішучих закликів Генеральної Асамблеї та цієї Ради і негайно вжити заходів щодо виведення своїх військ з території України", – наголосила Верховний комісар ООН з прав людини, яка до обрання на цю посаду вісім років був президентом Чилі.

Вона зазначила, що Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжить свою життєво важливу роботу: незважаючи на дуже складну ситуацію з безпекою, працівники у різних частинах країни продовжують документувати жертви серед цивільного населення, наслідки бойових дій та порушення прав людини.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е в четвер також діятимуть усю добу – "ДТЕК"

Кулеба привітав Рютте з призначенням генсеком НАТО

Покровський напрямок залишається найбільш напруженим на фронті, від початку доби окупанти атакували 20 разів - Генштаб ЗСУ

У застосунку "Резерв+" з'явилася інформація про бронювання 340 тисяч військовозобов'язаних

СБУ і НАБУ викрили главу департаменту "Укренерго" на розкраданні бюджетних коштів під час закупівлі бронежилетів

У Дергачах уже 9 постраждалих - обладміністрація

Унаслідок ворожих авіаударів по Дергачах Харківської області постраждали п’ятеро осіб, зокрема дві дитини

Власник Group DF Фірташ оскаржить продовження українських санкцій у міжнародних судах

Президент підписав закон про застосування англійської мови в Україні

У прикордонній смузі в межах Ужгородського району введено додаткові режимні обмеження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА