07:46 04.04.2022

Пленарна сесія Європарламенту обговорить ситуацію навколо України

3 хв читати
Пленарна сесія Європарламенту обговорить ситуацію навколо України

Гуманітарні наслідки російської агресії проти України, а також рекомендації про витрати для України в бюджеті Євросоюзу будуть серед центральних тем пленарної сесії Європарламенту (ЄП), яка пройде з 4 до 7 квітня у Страсбурзі.

У вівторок у Страсбурзі депутати Європарламенту обговорять із Єврокомісією (ЄК) та Радою ЄС можливості допомоги українським дітям, які рятуються від військової операції, зокрема захисту їх від торгівлі людьми та експлуатації.

Після включення 3 березня для біженців з України механізму тимчасового захисту, який дає їм право на тимчасове проживання в ЄС, доступ до освіти та ринку праці, ЄК та французьке головування у Раді ЄС працюють над планом із 10 пунктів, який "підсилить спільну європейську відповідь". Він включатиме реєстраційну платформу ЄС та координацію транспортних послуг для біженців, конкретні рекомендації щодо прийому та підтримки дітей та підлітків з України. У четвер очікується ухвалення відповідної резолюції.

За даними ЮНІСЕФ, майже половина українських біженців - це неповнолітні, які потребують посиленого захисту, оскільки наражаються на більший ризик стати жертвами торгівлі людьми та експлуатації.

Українська тема буде й у парламентській дискусії щодо пріоритетів бюджету ЄС на 2023 рік.

Депутати закликають ЄС "гарантувати значне фінансування для усунення геополітичних наслідків нинішньої кризи, включно з підтримкою гуманітарних заходів та забезпечення готовності приймання біженців у державах-членах та країнах Східного сусідства". У вівторок бюджетні рекомендації на 2023 рік буде винесено на голосування.

У середу вранці депутати обговорять підсумки березневого саміту ЄС. У дебатах візьмуть участь голова Європейської ради Шарль Мішель та голова ЄК Урсула фон дер Ляєн, а також високий представник із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

На саміті, що відбувся 24-25 березня лідери ЄС провели широку дискусію про російську війну проти України, міжнародні рестрикції проти Росії та загальні наслідки для економіки ЄС, приділивши особливу увагу цінам на енергоносії. Президент США Джо Байден брав участь у нараді очно, а президент України Володимир Зеленський – дистанційно. За парламентськими дебатами про підсумки саміту ЄС буде ухвалено резолюцію.

Окремі дебати у вівторок увечері будуть присвячені результатам віртуальної зустрічі у верхах між ЄС та Китаєм, що відбулася у п'ятницю, 1 квітня. На ній центральними темами були міжнародні наслідки російської агресії в Україні та позиція Китаю, а також майбутнє двосторонніх відносин між ЄС та КНР, особливо у сферах торгівлі та безпеки.

У вівторок на сесії відведено час для запитань та відповідей. Керівники Євроради, Єврокомісії та голова дипломатії ЄС дадуть відповідь на запитання європейських парламентаріїв щодо широкого кола тем. Окремо звітуватиме голова дипломатії Боррель. Він зосередиться на "Стратегічному компасі" - проекті посилення автономії ЄС у галузі оборони та безпеки.

На порядку денному пленарної сесії - традиційні теми "зеленого переходу", перетворення енергетики, боротьби з кліматичними змінами, проблеми прав людини та верховенства права в Угорщині та Польщі та інші питання.

У середу ЄП проведе термінові дебати з прав людини та у четвер ухвалить, відповідно, три резолюції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА