16:17 05.04.2022

П'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ стосуватиметься сфери енергетики, торгівлі, транспорту та деяких фізосіб - Єврокомісія

2 хв читати
П'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ стосуватиметься сфери енергетики, торгівлі, транспорту та деяких фізосіб - Єврокомісія

Новий пакет санкцій Євросоюзу стосовно Росії передбачає заходи у сферах енергетики, торгівлі, транспорту, а також персональні санкції, заявив виконавчий заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у вівторок.

"П'ятий пакет санкцій стосуватиметься не лише енергетики, це широкий пакет санкцій, який охоплює різні сфери, а також включає більше персональних санкцій, торговельні санкції, санкції щодо транспортного сектору", - заявив Домбровскіс на пресконференції за підсумками засідання Ради з економічних та фінансових питань.

За його словами, санкції щодо російської енергетики стосуватимуться, зокрема, імпорту вугілля.

Раніше у вівторок агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела повідомляло, що Єврокомісія в рамках нових санкцій щодо Росії у зв'язку із ситуацією в Україні має намір запропонувати запровадити заборону на імпорт російського вугілля. Водночас Bloomberg із посиланням на обізнаних осіб повідомляє, що ЄС наразі не планує запроваджувати санкції проти російських нафти та газу. Крім того, за даними джерел, як очікується, Єврокомісія запропонує заборонити в'їзд на територію Союзу для більшості російських вантажівок і суден.

Крім цього, у пропозиціях щодо санкцій значиться "розширення експортного контролю щодо більшої кількості технологій, які використовують у галузі оборони та інших ключових секторах". За даними видання The Wall Street Journal, пропозиції щодо санкцій передбачають заборону на експорт до Росії технологій вартістю EUR10 млрд.

Як зазначає Bloomberg, Брюссель пропонує включити до санкційних списків десятки фізичних та юридичних осіб. Зокрема, санкції можуть стосуватися банків, у тому числі ВТБ.

Для вжиття відповідних заходів необхідно, щоб їх підтримали усі 27 держав-членів блоку.

Раніше глава європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що у ЄС у вівторок узгодять новий пакет санкцій стосовно Росії.

"Сьогодні ми маємо намір схвалити новий пакет санкцій, але ми ще обговорюємо, що робити з енергетикою", - сказав він у вівторок в інтерв'ю іспанській радіостанції КОПЕ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА