08:10 06.04.2022

Стендові випробування місячної ракети знову відкладаються для перевірки системи заправки

3 хв читати
Стендові випробування місячної ракети знову відкладаються для перевірки системи заправки

Стендові випробування ракети-носія NASA Space Launch System (SLS) для місій до Місяця та далекого космосу відкладаються на дату не раніше 9 квітня для перевірки системи завантаження паливних баків ракети, повідомив заступник голови NASA, керівник департаменту розробки дослідницьких систем управління Джим Фрі.

"Ми продовжимо (випробування - ІФ) після місії Axiom", - сказав заступник голови NASA під час 37-го Космічного симпозіуму.

Раніше NASA повідомляло, що запуск місії чотирьох космічних туристів на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon Axiom-1 заплановано на п'ятницю, 8 квітня.

Фрі додав, що в понеділок фахівці провели випробування системи заправки носія паливом, щоб виявити причини проблем, що виникли раніше.

"Під час учорашнього тесту ми пустили потік рідкого кисню в паливний бак носія, щоб фахівці змогли зрозуміти в реальному часі, що відбувається з ракетою, коригуючи і домагаючись проходження (палива в бак - ІФ). Ми не перевірили все, що хотіли, однак безперечно зрозуміли багато з того, що допоможе нам за наступної спроби запуску", - зазначив Фрі.

Раніше фінальні випробування перед першим тестовим польотом до Місяця, передбачалося провести з 1 до 3 квітня, проте потім вони були перенесені на 4 квітня через проблеми із забезпеченням необхідного тиску при завантаженні паливних баків носія.

У ході них має бути здійснено додаткове тестування всіх систем ракети у повному складанні з повним заправленням паливними компонентами, але без запалювання двигунів, на космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Як повідомляло NASA, наприкінці березня 98-метрову ракету SLS із космічним кораблем Orion було вивезено на транспортері з цеху вертикального складання на стартовий майданчик 39B космічного центру імені Кеннеді.

Після стендового випробування ракета знову буде відправлена на якийсь час до складального цеху. NASA раніше повідомляло, що залежно від результатів випробування перший тестовий політ ракети-носія SLS з космічним кораблем Orion, що не пілотується, на орбіту Місяця в рамках місії Artemis 1 може бути проведений у травні, червні або липні.

У рамках місії Artemis 1 непілотований космічний корабель Orion попрямує до Місяця, на орбіті якого він буде кілька тижнів. Потім корабель повернеться до Землі, і його капсула, що спускається, приводниться в Атлантиці.

Тестовий політ повинен продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії. У ході місії Artemis 2 до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів, зазначили в NASA.

Пілотований корабель, політ якого зараз планується в 2024 році, повинен буде здійснити обліт природного супутника Землі. Після виконання тривалого космічного польоту корабель Orion, що спускається, з астронавтами приводниться в Атлантиці. У рамках місії Artemis 3 вже має відбутися висадка американських астронавтів на поверхню Місяця.

Програма Artemis була оприлюднена у вересні 2020 року. Її головна мета – повернення, через 53 роки, американських астронавтів на місячну поверхню у 2025 році, будівництво близькомісячної станції та підготовка умов для можливої колонізації Місяця у майбутньому.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА