14:35 06.04.2022

Верещук: Російська сторона ставить умову обміну полоненими: військових – на військових, цивільних – на цивільних

1 хв читати
Верещук: Російська сторона ставить умову обміну полоненими: військових – на військових, цивільних – на цивільних

Віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук закликала представників міжнародних правових організацій долучитись до звільнення українських заручників.

"Наразі в Україні перебувають близько 600 російських полонених. Ми безперервно ведемо перемовини про їх обмін на наших захисників. Складаємо списки, залучаємо до процесу Міжнародний комітет Червоного Хреста. Але існує й окрема проблема. В заручниках у росіян перебувають не лише військові, а багато цивільних українців: мери міст, журналісти, волонтери, священнослужителі, звичайні працівники, які ніколи не брали до рук зброю", - наводить слова Верещук пресслужба міністерства.

Віцепрем'єр наголосила, що російська сторона ставить умову: військових – на військових, цивільних – на цивільних.

"У переговірників з російської сторони я постійно запитую: нам теж захоплювати росіян по всьому світу, щоб виставляти як обмінний фонд? Але ми не терористи і не пірати, тож так не діятимемо", - додала вона.

Верещук також звинуватила Росію у недотриманні міжнародного гуманітарного права. "Обмін військових на цивільних заборонений Женевською конвенцією. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти та правозахисних організацій з вимогою разом домагатися від окупантів звільнення українських цивільних людей! Це єдиний вихід в цій ситуації", – резюмувала віцепрем'єр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА