14:11 11.04.2022

Депутати пропонують вважати 19 лютого 2014 року початком тимчасової окупації РФ територій України

2 хв читати
Депутати пропонують вважати 19 лютого 2014 року початком тимчасової окупації РФ територій України

Народні депутати пропонують вважати початком тимчасової окупації Російською Федерацією територій України 19 лютого 2014 року - з дня захоплення РФ окремих об'єктів нафтогазовидобутку в межах континентального шельфу України.

Відповідний законопроєкт №7270 "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України" зареєстровано у Верховній Раді в понеділок, повідомляє сайт парламенту.

Автори законопроєкту пропонують датою початку тимчасової окупації Російської Федерації окремих територій України вважати 19 лютого 2014 року. В законопроєкті уточнюється, що йдеться про окремі об'єкти нафтогазовидобутку в межах континентального шельфу України (перелік таких об'єктів визначає Кабінет Міністрів України). Норма про тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим та Севастополя з 20 лютого 2014 року, як і передбачає чинний закон, залишається чинною. Згідно з законопроєктом, окремі території Донецької та Луганської областей окуповані Російською Федерацією з 7 квітня 2014 року.

Народні депутати також пропонують доповнити закон "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" новою статтею - "Мета державної політики на тимчасово окупованій території". Серед цих цілей: деокупація тимчасово окупованої території; забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у передбаченому законі обсязі; забезпечення незалежності, єдності та територіальної цілісності України.

У законопроєкті наголошується, що правовою основою для відсічі збройної агресії Російської Федерації та відновлення територіальної цілісності України є її Конституція, законодавство та ст. 51 Статуту ООН.

Ст. 51 Статуту ООН передбачає, що цей Статут жодною мірою не зачіпає невід'ємного права на індивідуальну або колективну самооборону, якщо станеться збройний напад на члена організації, доки Рада безпеки не вживе заходів, необхідних для підтримки міжнародного миру та безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА