19:54 12.04.2022

Через постійні ворожі обстріли залишається високою ймовірність нових пошкоджень "Джерела нейтронів" у ХФТІ

2 хв читати
Через постійні ворожі обстріли залишається високою ймовірність нових пошкоджень "Джерела нейтронів" у ХФТІ

Ядерна підкритична установка (ЯПУ) "Джерело нейтронів, заснована на підкритичній збірці, керованій лінійним прискорювачем електронів", розташована на майданчику Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), постійно обстрілюється.

"Інфраструктура інституту вже зазнала катастрофічних збитків. Під обстріли потрапила і безпосередньо ЯПУ "Джерело нейтронів", в результаті чого зазнали пошкоджень: система зовнішнього енергопостачання установки, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівлі (безпосередньо ядерної установки, насосної та градирень, а також лабораторії ізотопів)", - повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

Станом на 12 квітня ситуація на "Джерелі нейтронів" залишається в глибокому підкритичному стані (режим "тривалий зупин"), в який було переведено 24 лютого. Зовнішнє електропостачання установки відсутнє, доки його відновлення неможливе.

Оперативний персонал контролює стан ЯПУ "Джерело нейтронів" в обмеженому об’ємі. Зокрема відсутня можливість виміру температури теплоносія на вході/виході бака підкритичної збірки (ПКЗ) та нейтронно-утворюючої мішені, зняття показників автоматизованої системи радіаційного контролю, відновлення рівня в баці підкритичної збірки, який досяг нижньої межі безпечної експлуатації для режиму "тривалий зупин" згідно технологічного регламента безпечної експлуатації установки; радіаційна обстановка на майданчику (за показниками переносного дозиметра) в межах норми.

"Ймовірність нових пошкоджень ЯПУ "Джерело нейтронів", які можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки, залишається високою через постійні обстріли російськими військами", - наголошують у ДІЯРУ.

У ДІЯРУ вкотре звертають увагу, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій.

"Продовження її бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", - зазначають у ДІЯРУ.

Як повідомлялося, з 24 лютого цього року ЯПУ "Джерело нейтронів" переведено в глибокий підкритичний стан.

Установка неодноразово зазнавала ворожих обстрілів. Так, увечері 10 березня в результаті російського бомбардування було пошкоджено лінії електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ "Джерело нейтронів". 27 березня установка знову потрапила під обстріл, внаслідок чого теплоізоляційна обшивка будівлі зазнала значних пошкоджень, також було зафіксовано часткове обсипання матеріалів облицювання в експериментальному залі установки.

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=350504160454178&id=100064837892613

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

Єрмак обговорив Українську формулу миру з директором Офісу з нацбезпеки при президентові Республіки Корея

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА