14:56 13.04.2022

МКС може винести вироки про позбавлення волі на строк до 30 років або довічно - юрист

3 хв читати
МКС може винести вироки про позбавлення волі на строк до 30 років або довічно - юрист

Міжнародний кримінальний суд (МКС) за результатами розслідування та розгляду справи може винести вирок про позбавлення волі на строк до 30 років або призначити довічне позбавлення волі за скоєння особливо тяжкого злочину, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови комітету Асоціації правників України з міжнародного права, старша юристка Jeantet Ukraine Анна Буквич.

"Варто зазначити, що МКС діє за принципом компліментарності, тобто в МКС розглядатимуться спори, які або неможливо розглянути на території України або є юридичні бар'єри до притягнення винних до відповідальності. Як правило, МКС розглядає злочини, скоєні вищим військовим керівництвом та керівництвом держави. Тобто ми говоримо про наявність інфраструктури для приведення до покарання всіх вироків за воєннні злочини, включаючи вироки національних судів, яких явно буде дуже багато", - сказала вона.

Буквич зазначила, що наразі, доки не розглядаються конкретні справи, важко оцінювати можливості інфраструктури реалізації вироків МКС, але умови для такої реалізації державами-учасницями МКС створено.

Коментуючи можливості реалізації вироків МКС, Буквич зазначила, що згідно з вироком суду покарання у вигляді позбавлення волі відбувається у країні, призначеній судом із переліку держав, які повідомили про готовність прийняти осіб, яким винесено вирок. Окремо така держава може зазначити умови такого прийняття за згодою суду.

"Якщо жодна з держав не призначена відповідно до процедури, то покарання засуджена особа відбуває в державі перебування. При цьому засуджена особа може бути переведена для відбування покарання в іншу державу з ініціативи суду або за клопотанням засудженого", - сказала вона.

Юрист наголосила, що "МКС недоречно порівнювати з національними судами, адже він розслідує та розглядає дуже невелику кількість справ і має зовсім іншу специфіку роботи, тому статистичні показники його діяльності не будуть достатньо репрезентативними".

"Під час оцінки роботи МКС варто враховувати якісні показники, зокрема, персональний склад, фінансові ресурси установи, спрямовані на розслідування злочинів, чіткість та вивіреність процедури розслідування та розгляду справ, остаточність судових рішень", - сказала вона.

За словами Буквич, юрисдикція МКС дає змогу притягнути до міжнародної кримінальної відповідальності вищих посадових осіб держави, зокрема й чинних, "тобто такі особи не можуть уникнути розслідування, розгляду справи та притягнення до відповідальності, посилаючись на свій імунітет від кримінального переслідування іншими державами".

При цьому правова оцінка всім діям, розслідуваним і аналізованим МКС, надається лише за результатами збору та аналізу доказової бази, "обсяг якої часто сягає сотень томів".

"МКС керується виключно високими стандартами доведення, що зменшує ризик того, що будуть прийняті до уваги односторонні або суперечливі докази. Це дає змогу досягти адекватного результату через ухвалення обґрунтованого фінального рішення, незалежно від того, чи буде воно обвинувальним, чи виправдувальним", - сказала вона.

Юрист наголосила, що "дотримання методики розслідування злочинів, а також ґрунтовний підхід до виконання формальних вимог дає змогу МКС ухвалити справедливе судове рішення, яке визнає все міжнародне співтовариство".

"Вирок МКС обов'язковий до виконання. Держава, громадянин якої засуджений, не може змінити вирок або звільнити його до закінчення терміну ув'язнення. Крім того, МКС здійснює нагляд за виконанням вироку, який має відповідати загальноприйнятим міжнародним договірним стандартам у поводженні з ув'язненими. Також МКС може видати міжнародний ордер на арешт особи, щодо якої винесено вирок, що дасть змогу заарештувати її під час відвідування однієї зі 123 країн, що ратифікували Римський статут. Так, МКС було видано вже приблизно 40 ордерів на арешт, що дало змогу реально затримати велику кількість винних", - сказала вона.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА