19:30 13.04.2022

Російські окупанти у Маріуполі захопили в полон екіпажі ще двох суден

2 хв читати
Російські окупанти у Маріуполі захопили в полон екіпажі ще двох суден

Російські окупаційні війська в Маріуполі взяли у заручники членів екіпажів теплоходів "Аzburg" під прапором Домініки та "Lady Augusta" під прапором Ямайки, повідомила уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

"10 квітня членів екіпажу двох суден: "Аzburg" - 12 моряків, які є громадянами України, та "Lady Augusta", екіпаж якого складається з громадян Сирії, їх кількість невідома, окупанти захопили в полон і вивезли у тимчасово окупований Донецьк", - повідомила Денісова у соцмережі фейсбук.

Як пояснила омбудсмен, згідно з договором фрахтування суховантаж "Аzburg" прибув в український торговельний порт у Маріуполі 22 лютого 2022 року з м. Бургас (Болгарія) для завантаження металопродукцією. Після артилерійських та мінометних обстрілів території порту з боку Росії, вантажні роботи були припинені. 3 квітня в результаті влучення двох мінометних снарядів до навігаційного містка на судні вилетіло скло та частково пошкоджено навігаційну апаратуру. Наступного дня до машинного відділення потрапив бойовий снаряд і вибухнув усередині, в результаті чого почалася пожежа в машинному відділенні та травмовано моториста.

На поданий екіпажем "Аzburg" сигнал лиха відгукнувся катер Державної прикордонної служби України та допоміг екіпажу евакуюватися на борт судна "Lady Augusta", де обидва екіпажі і були взяті в полон.

"Травмований моторист був доставлений прикордонниками до госпіталю та йому надано медичну допомогу", - додала Денісова.

Вона зазначила, що такими діями РФ порушує право на життя та свободу, особисту недоторканність, гарантовані статтями 3 та 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод 1950 року та право на свободу пересування, гарантоване статтею 2 Протоколу №4 до Конвенції.

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час воєнного вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму врахувати ці факти порушення РФ прав людини в Україні", - закликала омбудсмен.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА