12:36 14.04.2022

Пінчук закликав Німеччину на ділі підтвердити обіцянку "Ніколи знову!" у боротьбі проти війни в Європі

3 хв читати
Пінчук закликав Німеччину на ділі підтвердити обіцянку "Ніколи знову!" у боротьбі проти війни в Європі

Нерішуча позиція Німеччини у наданні допомоги Україні у відсічі російської воєнної агресії змушує засумніватися у щирості обіцянок її лідерів ніколи знову не допускати війни в Європі та припустити наявність у країни інших важливіших інтересів, ніж захист свободи та життя, заявив український бізнесмен та філантроп Віктор Пінчук.

"Сьогодні – ви несете відповідальність. Ви допускаєте воєнні злочини. Через 80 років після нацистського геноциду в Україні ви не робите все можливе, щоб зупинити геноцид, який чинять росіяни", – написав він у статті у Frankfurter Allgemeine Zeitung у четвер.

Пінчук нагадав, що півроку тому у Меморіальному центрі Голокосту у Києві у 80-ті роковини масового розстрілу німецькими солдатами українських євреїв у Бабиному Яру він мав честь виступати після трьох глав держав, серед яких був президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

За словами Пінчука, тоді президент Німеччини сказав про відповідальність німців, "яка не закінчується", про загальну основу міжнародного права та людської гідності, свободу людей обирати свій шлях і життя у територіальній цілісності, мирну та безпечну Європу.

"Якщо злі демони минулого з’являться сьогодні в новому одязі, то для нас, німців, на це може бути лише одна відповідь: ніколи більше! Боротьба має тривати", - навів український бізнесмен слова Штайнмаєра.

Водночас Пінчук із жалем констатував, що Німеччина не стала країною "Ніколи знову!", коли Росія напала на мирну Україну, бомбардує та вбиває тисячі мирних жителів, вчиняючи масові розстріли українців, які навіть візуально нагадують розстріли у Бабиному Яру.

Український бізнесмен визнав, що Німеччина запроваджує санкції, надає гуманітарну допомогу та зброю, що нещодавно було неможливо уявити. Проте саме Німеччина блокує відключення російських банків від SWIFT та негайне ембарго на російську нафту, вугілля та газ, оскільки постраждає німецька економіка, а також відтягує доставку важкого озброєння, необхідного Україні.

"Я розумію, що для того щоб завтра мати можливість вчинити правильно, Німеччина має залишатись із живою економікою. Я реаліст. Але "Ніколи знову!" означає не тільки виступати проти свастики. Це означає боротися всіма можливими засобами проти масових вбивств, геноциду, військових злочинів і звірств", – наголосив Пінчук.

На його думку, Німеччина має зробити все можливе і ризикувати, оскільки немає легкого шляху без ризику та жертв перемогти зло і зупинити звірства, що відбуваються в Україні.

"Ви дозволили злу стати занадто сильним. Ви заробили багато грошей на цьому шляху, і я припускаю, що цілком сумлінно. Але саме тому сьогодні, через вашу історію, історію нацизму і ваші останні заробітки, я вважаю, що буде правильно, якщо ви активізується і визнаєте, що ваша добросовісність була недоречною і коштує сьогодні життів людей, і з цього випливає особлива відповідальність жертвувати і ризикувати", – заявив український бізнесмен.

Пінчук визнав, що емоційний у своїх закликах, бо він "український єврей і раніше вірив у нову Німеччину".

"Я можу лише дуже попросити вас – діяти з необхідною невідкладністю, зробити все, щоб зупинити російську військову техніку. І таким чином показати: це не так, що німці знайшли щось важливіше, за захист свободи та життя від гніту та смерті. "Ніколи знову!" У Німеччині реально", - підсумував 61-річний український бізнесмен у своїй статті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА