19:06 14.04.2022

Данілов: Російське вторгнення в Україну мало розпочатися 22 лютого, у Києві до цього готувалися

2 хв читати
Данілов: Російське вторгнення в Україну мало розпочатися 22 лютого, у Києві до цього готувалися

Російське вторгнення в Україну планувалося на 22 лютого, і саме до нападу цього дня готувалася українська влада, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Ми усвідомлювали, що відбуватиметься на території нашої країни. Більше того, дата нападу була не 24 лютого, а 22. Вони 22 лютого мали напасти на нашу країну в тому форматі, який є наразі... У нас є чітке уявлення, що це мало бути 22. Наші розвідники в боях отримали накази, які були видані на 22 число, а потім виправлені на 24", - сказав Данілов в інтерв'ю виданню ВВС, яке було оприлюднено в четвер.

За словами секретаря РНБО, єдиною несподіванкою для Києва стало те, що окупанти задіяли для вторгнення територію Білорусі. "Дискусії про це були, але в результаті ми вважали, що це буде по-іншому. Але сталося, як сталося", - зазначив Данілов.

Він уточнив, що українська влада та українське суспільство готувались до війни і найкращим свідченням цього є те, що вже 50-й день Україна успішно тримає оборону.

"Жодна розвідка світу не давала нашій країні більше ніж 21 день. Керівник французької розвідки 31 березня пішов у відставку, оскільки не прогнозував того, що сталося", - уточнив секретар РНБО.

Данілов наголосив, що обвинувачувати українську владу в тому, що вона не готувалася до війни "цілком некоректно". "Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: "Друзі, 22 лютого розпочинається війна". Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися", - зазначив він.

Секретар РНБО нагадав, що з 1 січня в Україні почав діяти закон про національний спротив. "У нас на кожній території розгорталися батальйони територіальної оборони. Ми розуміли, що робитимемо. А коли в перший день було ухвалено рішення про видачу зброї всім охочим захищати країну, як ви вважаєте, ми могли заздалегідь сказати, що видаватимемо зброю? Ні, у нас все було за планом", - уточнив Данілов.

Він додав, що коли 24 лютого о 3:40 розпочалося російське вторгнення, то вже з п'ятої до половини шостої ранку члени РНБО зібралися, і у них вже були заздалегідь заготовлені всі нормативно-правові документи, які необхідно було ухвалити.

"І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, як усе це відбувається", - підсумував Данілов.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА