20:21 14.04.2022

Прокурор МКС Хан: Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, а на боці права

3 хв читати
Прокурор МКС Хан: Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, а на боці права

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан запевняє, що ніхто з тих, хто зі зброєю в руках порушує норми міжнародного права, не уникне відповідальності.

"Правосуддя має бути не на боці України чи РФ, не на боці України проти Росії і не на боці Росії проти України, а на боці норм, правових принципів, ставлення до людяності та людства, які нас усіх пов'язують... Нікому і нічого не повинно зійти з рук… кожен, хто тримає в руках зброю – гвинтівку, міномет, керує літаками, керує ракетами, повинен дотримуватися норм і правил: не робити ціллю цивільних жителів чи цивільні об'єкти інфраструктури", - сказав Хан на спільному з генеральним прокурором Іриною Венедіктовою брифінгу в четвер у Києві.

Прокурор МКС розповів, що це його другий візит до України за кілька місяців, і він спілкувався не лише з генеральним прокурором, а й зі спікером парламенту, представниками комітетів Верховної Ради, міністрами оборони та внутрішніх справ України.

"Коли я був на місці злочинів, я зазначив, що цей конфлікт, ці злочини, покривають усю територію України... Є різні військові дії і відповідно до Римського статуту ми маємо визначити, які дії перебувають у рамках правового поля та закону, а які не є такими. Як прокурор МКС я повинен досліджувати та прийняти докази і вже виходячи з них робити висновки", - сказав прокурор МКС, говорячи про те, які висновки для себе він зробив після побаченого і чи мали місце насильницькі злочини.

"Україна дуже гарна країна, але ми тут не з метою туризму… Ми, звичайно, побачили зруйновану інфраструктуру, ми побачили мішки з тілами вбитих, побачили це біля церкви в Бучі. Я не був ще в Маріуполі та Харкові та не уявляю, що там", - додав він.

"Ми разом працюватимемо з національними правоохоронними органами, Євроюстом, спільними міжнародними слідчими групами… ми перевірятимемо всі докази… Буду намагатися втретє достукатися до РФ… є обвинувачення з обох боків, але я повинен оцінювати та розглядати всі можливі злочини… і незалежний прокурор, і суд, виходячи з доказів різних сторін, приходитимемо до свого висновку, щоб встановити правду", - наголосив прокурор МКС.

Відповідаючи на запитання щодо можливості створення спеціального воєнного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах на території України, Хан зазначив, що МВС має відповідну юрисдикцію. "Є МУС, у якого є повноваження та юрисдикція. Ми діємо за Римським статутом… Ми визнані як міжнародний суд… Будь-яка країна за бажання може створити будь-які суди… Моє завдання – підготувати справу до розгляду в суді", - сказав він.

У свою чергу Венедіктова зазначила, що головним завданням для української сторони є збір доказів, щоб вони були визнані прийнятними та допустимими та ні в кого не було жодних сумнівів щодо об'єктивності розслідування.

"Те, що відбувається в Україні, це не просто воєнні злочини, це злочини проти людства. Це масові вбивства, це масове бомбардування цивільного населення, тортури, зґвалтування", - зазначила генпрокурор.

Він наголосила на важливості кваліфікації таких злочинів як злочинів проти людства, оскільки це є компетенцією МКС.

"Ми розслідуємо злочини щодо військової агресії, у нас є велика магістральна справа… ми рухаємося, збираємо докази і згідно з нашим законодавством, і з огляду на стандарти МКС, методологія інша", - пояснила Венедіктова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА