08:24 17.04.2022

В ООН попереджають про глобальну продовольчу катастрофу та голод у світі через блокування Росією портів України в Чорному морі

2 хв читати
В ООН попереджають про глобальну продовольчу катастрофу та голод у світі через блокування Росією портів України в Чорному морі

Виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй (ООН) Девід Бізлі заявив, що блокування південних портів України в Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності, повідомляє New York Times.

За словами Бізлі, українські фермери все ще можуть зібрати врожай, який допоможе нагодувати голодуючих у світі, якщо війна припиниться зараз, але не в тому випадку, якщо південні порти та чорноморські морські шляхи залишаться закритими.

Бізлі закликав лідерів країн "Великої сімки" та уряди інших країн повернути у виробництво невикористовувані сільськогосподарські угіддя, щоб компенсувати можливу втрату українських та російських запасів продовольства, але попередив, що нестача продовольства на світовому ринку та подальший різкий стрибок цін на продовольство зможе означати катастрофу для бідних країн.

"У вас буде гострий дефіцит, смерть і голод. У вас буде дестабілізація кількох народів, і у вас буде масова міграція", – сказав він.

В ООН наголошують, що сховища в Україні переповнені зерном, завдяки чому у звичайний рік вдається нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі, але ланцюжок поставок був порушений війною, і порти не можуть нормально працювати поблизу центру зони бойових дій.

Бізлі зазначив, що проблема глобального постачання продовольства полягає в тому, щоб тримати відкритими південні порти: Одеса, Чорноморськ, Південний та Миколаїв на узбережжі Чорного моря, що знаходяться в Україні, але їм загрожує очікуваний наступ Росії.

"Саме тут має втрутитися міжнародне співтовариство та ухвалити дуже серйозні рішення про захист портів у гуманітарних цілях та відкриття портів для всього світу, тому що весь світ заплатить ціну, якщо ми не відкриємо порти", – звернув увагу виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН.

За його словами, операційні витрати на продовольчу програму ООН зросли на $71 млн. на місяць. "Це означає, що ми годуватимемо на чотири-п'ять мільйонів людей менше на рік лише через збільшення витрат", – зазначив Бізлі.

Короткострокова проблема, за його словами, є фінансовою: багатим країнам і світовим мільярдерам необхідно зробити крок уперед, щоб заповнити дефіцит фінансування, який становить близько $8 млрд. Тривожна ж загроза – це довгостроковий виклик глобальним ринкам продовольства.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА