17:57 20.04.2022

Волонтери організації "Українські рубежі" допомогли евакуювати до Польщі понад 600 жителів східних та південно-східних регіонів України

3 хв читати
Волонтери організації "Українські рубежі" допомогли евакуювати до Польщі понад 600 жителів східних та південно-східних регіонів України

Від початку широкомасштабного збройного вторгнення РФ в Україну громадська організація "Всеукраїнське об'єднання" "Українські рубежі" спільно з польською організацією PCPM допомогла евакуювати до Польщі понад 600 осіб із Харківської, Донецької та Луганської областей, Запоріжжя, Маріуполя і Синельникового Дніпропетровської області.

"Ми розпочали евакуацію з першого дня гарячої фази російського вторгнення. Першими вивезли 12 дітей із Врубівки до Харкова, а потім до одного із сіл Закарпаття, де є наші волонтери. Загалом за два місяці відправили до Польщі 12 автобусів, це понад 600 осіб. Крім цього, було багато випадків евакуації по Україні, наприклад із Харкова до Полтави або Полтавської області, до Світловодська, Кременчука - ще кілька сотень людей", - повідомила кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" волонтер проєкту, менеджер гарячої лінії з евакуації Інна Ачкасова.

Вона наголосила, що план евакуації людей з Харкова до Польщі було розроблено заздалегідь, що дало змогу евакуювати людей починаючи з 24 лютого.

"Ми знайшли транзитний пункт евакуації у Світловодську Кіровоградської області, домовившись із мером міста Андрієм Маліцьким, якому дуже вдячні за цю можливість. Поширили у соцмережах та за допомогою інформаційних листівок наш телефон гарячої лінії (098-85-747-12) та інформацію про можливість евакуюватися з нашою допомогою. Люди можуть подати заявку на евакуацію телефоном або заповнивши гугл-форму. Наш водій приїде під під'їзд і забере їх із речами та (якщо є) з домашніми тваринами", - сказала Ачкасова.

За її словами, волонтери організації зустрічають та розміщують людей у Світловодську на кілька днів, а також надають їм триразове харчування. Коли збирається близько 50-60 осіб, їх разом із домашніми тваринами перевозять автобусом до Польщі з короткою зупинкою для відпочинку у Львові. Ті, хто їде до родичів чи друзів, можуть вийти у Варшаві біля залізничного вокзалу та з допомогою місцевих волонтерів продовжити свій маршрут до будь-якого міста Польщі чи країни ЄС. Решту везуть до пункту, де їх зустрічають волонтери приймаючої організації PCPM.

"Біженцям пропонують первісне поселення, воду та їжу, а також сприяння в оформленні допомоги, у пошуку постійного житла, роботи, медичну допомогу (за потреби). Усе це, починаючи від евакуації з Харкова та включно з дорогою до Польщі та первісним розміщенням там, абсолютно безкоштовно. Наш проєкт фінансується польською організацією PCPM, яка є також його організатором та учасником, та іншими донорами, наприклад Nova Ukraine зі США, Об'єднанням українських земляків Тюрингії (Німеччина). Уряд Тайваню також надає нам гуманітарну та грошову допомогу", – сказала Інна Ачкасова.

"Українські рубежі" допомагають евакуюватися до Польщі жителям Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Але, як наголошують в організації, вони не можуть вивозити людей із тимчасово окупованих населених пунктів.

"Якщо люди виберуться звідти самі, за допомогою місцевих перевізників – ми підхопимо. Але ми можемо евакуювати людей лише з підконтрольних Україні територій", – наголосила Інна Ачкасова.

Громадську організацію "Всеукраїнське об'єднання" "Українські рубежі" створено у 2014 році. Її основним напрямом роботи була допомога постраждалим унаслідок бойових дій на сході України, насамперед дітям, соціальна адаптація та реабілітація їх до нових реалій, дистрибуція гуманітарної допомоги серед постраждалих.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА