18:10 21.04.2022

ВР визначила 19 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Росією територій України – закон

2 хв читати
ВР визначила 19 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Росією територій України – закон

Верховна Рада визначила початком тимчасової окупації Російською Федерацією територій України 19 лютого 2014 року – день захоплення РФ окремих об'єктів нафтогазовидобування в межах континентального шельфу України.

За відповідний законопроєкт №7270 "Про внесення змін до деяких законів щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України" загалом проголосували 300 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер, повідомляє народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Згідно з документом, датою початку тимчасової окупації Російською Федерацією окремих територій України вважається 19 лютого 2014 року. У законопроєкті уточнюється, що йдеться про окремі об'єкти нафтогазовидобування в межах континентального шельфу України (перелік таких об'єктів визначає Кабінет Міністрів України). Норма про тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим та Севастополя з 20 лютого 2014 року, як і передбачає чинний закон, залишається чинною. Згідно із законопроєктом, окремі території Донецької та Луганської областей окуповані Російською Федерацією з 7 квітня 2014 року.

Водночас закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" доповнено новою статтею - "Цілі державної політики на тимчасово окупованій території". Серед цих цілей: деокупація тимчасово окупованої території; забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у передбаченому законі обсязі; забезпечення незалежності, єдності та територіальної цілісності України.

Тимчасово окупованою територією закон визначає сухопутну територію, водні об'єкти, що розташовані і використовуються на цих територіях, внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територію виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території інших тимчасово окупованих РФ територій України.

Адміністративна межа між тимчасово окупованою територією та іншою територією України визначається рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом президента України. На ній може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.

Лінію зіткнення між тимчасово окупованою територією та іншою територією України, згідно із законом, визначає президент України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

У законі також наголошується, що правовою підставою для відсічі збройної агресії Російської Федерації та відновлення територіальної цілісності України є її Конституція, законодавство та ст. 51 Статуту ООН.

Стаття 51 Статуту ООН передбачає, що цей статут жодною мірою не зачіпає невід'ємне право на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на члена організації, доки Рада безпеки не вживе заходів для підтримання міжнародного миру та безпеки.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА