07:00 24.04.2022

24 квітня: Цей день в Україні та в світі

6 хв читати
24 квітня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 60 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 60 RUSSIAN AGRESSION

24 квітня православні християни відзначають Великдень, ще в світі – Міжнародний день солідарності молоді, Міжнародний день багатосторонності та дипломатії в ім'я миру, Всесвітній день поріднених міст та Всесвітній день захисту лабораторних тварин. Сьогодні стартує Всесвітній тиждень імунізації, в Ірландії – День Пасхального повстання 1916 року та День пам'яті жертв геноциду у Вірменії.

Великдень

Світле Христове Воскресіння – найбільше і найсвітліше християнське свято. Це свято ще називають Великоднем Христовим, тобто Днем, в який відбулося наше переходження від смерті — до життя і від землі — до Неба. Великдень — найдавніше і найважливіше свято богослужбового року.

Суть Великодня в Новому Заповіті є вічним життям через віру в воскресіння Спасителя. У Святому Письмі сказано: "Якщо ми віримо, що Ісус помер і воскрес, то і померлих в Ісусі Бог приведе з Ним". Це надія всім вірянам на воскресіння.

Такого складного Великодня, як цього року, ми ще не мали. Тому повторюючи "Христос Воскрес - воскресне Україна", ми всі знаємо, що Україна жива і житиме. І мир став ближчим ще на один день.

Міжнародний день солідарності молоді

Вперше свято було проведено у 1957 році, а дата була приурочена до заключного засідання Бандунгської конференції країн Азії та Африки у 1955 році.

Цей визначний день є ще одним приводом, щоб привернути увагу держорганів, суспільства та ЗМІ до проблем молоді.

Міжнародний день багатосторонності та дипломатії в ім'я миру

Міжнародний день багатосторонності та дипломатії в ім'я миру, започаткований резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2018 року, відзначається щорічно 24 квітня.

Нове свято покликане згуртувати суспільство, показати очевидні переваги дипломатичних способів вирішення конфліктів, а також зворотний бік процесу врегулювання, пов'язаний із кровопролиттям, безневинними жертвами, розрухою та злиднями – як наслідок відмови від можливості сісти за стіл переговорів та спроб вирішити спірні проблемні питання за допомогою сили.

Болючим питанням сучасної дипломатії стає в наші дні політика подвійних стандартів, коли оголошені цінності та цілі в ім'я досягнення миру та справедливості стають прикриттям для вирішення вузьконаціональних чи державних завдань, або досягнення цілей певних фінансових структур, які грають у політиці роль невидимих, але ключових гравців. Водночас ця політика призводить до того, що методи врегулювання конфліктів в одному випадку, визнані законними та єдино вірними, очевидно очікуваними та застосованими в аналогічній ситуації, розглядаються як незаконні, що суперечать міжнародним правовим нормам і принципам.

Міжнародний день сантехніка

Водопровідники всіх країн відзначають своє професійне свято, започатковане Всесвітньою сантехнічною радою.

Сантехнік – це майстер, якого значною мірою залежить добробут сучасної людини, особливо міського жителя. Адже сантехнік займається монтажем та ремонтом сантехнічного обладнання – водопроводу, опалення, каналізації, без яких зараз ніяк.

Обов'язки слюсаря-сантехніка (ще одна назва професії) можуть відрізнятись залежно від того, де працює сантехнік. А працювати може на комунальних підприємствах, де опікується обслуговуванням мешканців; на будівництві, де монтує санітарно-технічні комунікації; у аварійних службах, де оперативно усуває наслідки несправностей; у приватних компаніях, де може отримати абсолютно будь-яке завдання, пов'язане із сантехнікою.

Найчастіші завдання, які випадають на частку фахівців: встановлення, ремонт або заміна раковин, кухонних мийок, ванн, душових кабін, унітазів, кранів, водопровідних чи каналізаційних труб, усунення протікання та засмічення. Звичайно ж, якщо йдеться про заміну старих комунікацій на нові, розбивкою або бурінням стін займається також санітарний технік.

Всесвітній день поріднених міст

Всесвітній день поріднених міст проводиться щорічно в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст, заснованої 1957 року.

Всесвітня федерація поріднених міст (ВФПМ) - міжнародна неурядова організація, метою якої було зміцнення дружніх зв'язків між містами різних держав. Об'єднувала понад 3500 міст більш ніж 160 країн світу (до 2000 року). В результаті об'єднання з Міжнародним союзом місцевої влади та Метрополісу в 2004 році виникла Всесвітня організація "Об'єднані міста та місцева влада" (ОММВ), а ВФПМ припинила своє існування.

Метою діяльності ОММВ є сприяння розвитку дружніх зв'язків між містами різних країн у сфері економічного та культурного співробітництва, освіти, медицини, захисту довкілля тощо.

Ще цього дня:

1949 — У Києві урочисто відкрито літературно-художній музей Тараса Шевченка;

1953 — Англійська королева Єлизавета II надала лицарський титул Вінстону Черчиллю.

1957 — На Державній нараді КНР Мао Цзедун заявив: "Не треба читати багато книг".

1967 — У Греції хунта "чорних полковників" заборонила носіння міні-спідниць;

1981 — Представлено перший персональний комп'ютер IBM;

1985 — Верховний Суд Канади визнав законною роботу магазинів у неділю;

1987 — У Перській затоці американський флот уперше у світі використав дельфінів у військових цілях;

1996 — Палестинська Національна Рада проголосувала за вилучення із програмних документів Організації Визволення Палестини (ОВП) положень, що закликали до збройної боротьби з Ізраїлем аж до повного знищення його як держави;

1997 — США стали 75-ю державою, котра ратифікувала міжнародний договір про заборону хімічної зброї, підписаний у 1993 році 164-та країнами, він зобов'язував підписантів до 2007 року знищити всі наявні запаси цього виду зброї і промислові потужності з її виробництва;

1997 — Нижня палата японського парламенту проголосувала за дозвіл проводити в країні операції з пересадки серця;

1998 — НАТО пред'явив Югославії ультиматум з вимогою вивести війська з Косово;

1999 — На засіданні у Вашингтоні рада НАТО ухвалила нову стратегічну концепцію, що дозволяла використання збройних сил блоку для запобігання порушенню прав людини будь-де в Європі;

2000 — Поблизу мису Тарханкут протикорабельна крилата ракета, запущена з російської берегової установки, влучила в український теплохід "Павло Верещагін", який опинився в зоні бойових стрільб Чорноморського флоту;

2000 — Технологічний збій на ядерному реакторі в Японії;

2004 — Віталій Кличко в бою з Корі Сандерсом завоював вакантний титул чемпіона світу з боксу в суперважкій вазі за версією WBC;

2005 — Інавгурація папи Бенедикта XVI;

2006 — Теракти на єгипетському курорті Дахаб.

Антип Водогін

Антипа Пергамський, пам'ять якого відзначається цього дня, був учнем Іоанна Богослова, єпископом Пергамської церкви. Згідно з життям, язичники змушували Антипа припинити проповідь про Христа, але він відмовився. За це його кинули у розпеченого мідного вола у храмі Артеміди. Християни таємно поховали тіло святого, а в 5 столітті над його могилою збудували храм. Мощі Антипа вважаються мироточивими, а гробниця стала місцем паломництва.

Також Антипа називали Водогоном — оскільки в його день повінь була на самому піку. Спостерігали цього дня і за погодою. Дощі віщували, що у лісі буде багато грибів. На Антипа селяни ніколи не проводили польових робіт — насіння не сіяли, розсаду не висаджували. Цей день вважався несприятливим для роботи на городі.

Іменини: Антип, Юхим, Іван, Микола, Петро, Прохор, Яків

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА