11:25 24.04.2022

В Україні планують меморіалізувати низку об'єктів, зруйнованих у війну з РФ, - глава Держтуризму

2 хв читати
В Україні планують меморіалізувати низку об'єктів, зруйнованих у війну з РФ, - глава Держтуризму

Глава Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар'яна Олеськів заявляє, що в Україні планують здійснювати меморіалізацію певних місць, які постраждали від війни з РФ, щоб створити своєрідні маршрути пам'яті.

"З ініціативи президента йдеться про меморіалізацію певних місць в Україні, щоб створити своєрідні маршрути пам'яті. Всі причетні до цього органи державної влади – Міністерство інфраструктури України й Міністерство культури та інформаційної політики України та ДАРТ - працюють над цим. Наразі колеги з Ukraїner поїхали до експедиції збирати історії, Лала Тарапакіна починає писати путівник, мери й голови громад планують так розбудовувати свої міста та села, щоб залишити недоторканними певні зруйновані об'єкти – люди мають пам'ятати, що тут сталося", - сказала Олеськів в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами глави відомства, з досвіду країн, які пережили подібне, відомо, що після війни кількість туристів лише зростає.

"Питання сьогодні в тому, що ми хочемо донести людям, котрі приїдуть до нас після завершення воєнних дій. І ось ці сенси ми маємо вибудувати спільно з усіма органами державної влади, всіма людьми, так чи інакше причетними до туризму та культури, а також із місцевими жителями. Зараз потрібно буде зрозуміти, чого ми хочемо: залишити якісь спогади про те, що сталося, чи зробити нове місто без згадки", - наголосила вона.

Олеськів наголосила, що, на її думку, важливо багато зберегти під час відбудови міст.

"Наприклад, візьмімо Хорватію, яка пережила війну та страшні руйнування. Але сьогодні туристи туди їдуть відпочивати не як у повоєнну державу. З іншого боку – є Польща, в яку багато хто досі їздить з метою відвідати маршрути пам'яті жертв злочинів нацистського режиму. Війна в Україні теж про злочини, але вже російського режиму. Нам слід створити і місця пам'яті безневинним жертвам, і пам'ятники перемоги над рашистами. Це необхідно для переосмислення: що світ зробив не так, що історія повторилася знову", - заявила глава Держтуризму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА