07:57 25.04.2022

Партія нинішнього прем'єра Словенії Янші поступилася на парламентських виборах новому "Руху Свобода"

2 хв читати
Партія нинішнього прем'єра Словенії Янші поступилася на парламентських виборах новому "Руху Свобода"

Партія "Рух Свобода" (Gibanje Svoboda), заснована близько року тому, перемогла на виборах до Національних зборів (Državni zbor) Словенії – вищий законодавчий орган країни: за даними Державної виборчої комісії, вона набрала 34,54% голосів після підрахунку 99,68% бюлетенів.

Словенська демократична партія (SDS) нинішнього прем'єр-міністра країни Янеза Янші (Janez Janša), який разом із прем'єрами Польщі та Чехії першим приїхав до Києва після початку Росією війни, на другому місці з 23,53% голосів.

Як уточнює виборча комісія, "Свобода" отримає 41 місце з 90 у парламенті, тоді як SDS – 27. NSI – 8, що нині входить до неї в коаліцію, тоді як нині опозиційні SD і LEVICA – відповідно 7 і 5.

Явка на виборах становила 69,56%.

"Свободу" та її лідера Роберта Голоба як ймовірного майбутнього прем'єра підтримав мер Любляни з 2006 року Зоран Янкович. Свого часу, у 2011 році, партія Янковича "Позитивна Словенія" також перемогла на виборах і здобула 28 місць. Однак йому не вистачило голосів для обрання прем'єром, яким тоді в результаті було обрано Яншу.

У Національні збори Словенії 88 депутатів обираються за пропорційною виборчою системою, а два місця зарезервовані за представниками італійської та угорської національних меншин, які обираються за мажоритарною системою. У Словенії є 4% виборчий поріг для проходження до парламенту. У виборах 24 квітня 2022 року брали участь кандидати від 21 партії, громадської організації та рухи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА