12:26 25.04.2022

Генпрокурор: Факти примусового переміщення дітей можуть бути перспективою доказу геноциду українців

2 хв читати
Генпрокурор: Факти примусового переміщення дітей можуть бути перспективою доказу геноциду українців

Визнання парламентами дій РФ в Україні актом геноциду є політичним, доказову базу збирати складно, але перспективними в цьому контексті можуть бути розслідування примусового переміщення українських дітей на окуповані території та в РФ, заявила генпрокурор Ірина Венедіктова.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, чи можна говорити про кваліфікацію "геноцид" злочинів окупантів у Маріуполі, Київській області та інших регіонах після визнання геноциду Верховною Радою, парламентом Естонії, генпрокурор сказала: "Це ж політична історія. Ми, прокурори, будемо дивитися на ті докази, які є. Тому заяви від парламентів – це важливі політичні заяви, але, на жаль, доказової бази вони не мають".

"Коли прокурор Хан (прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан – ІФ) був у Києві і його запитали, він сказав: "Дайте мені компетенцію розслідувати геноцид, і я почну розслідувати, а далі подивимося, що буде", - сказала Венедіктова.

При цьому генпрокурор зазначила: "Примусове переміщення дітей може бути перспективною ланкою щодо доказової бази стосовно геноциду".

Говорячи про те, якими мають бути докази на підтвердження геноциду в юридичному сенсі, генпрокурор пояснила: "Ми розкладаємо склад злочину: треба довести, що є знищення конкретної групи з конкретною метою. Тут буде історія знищення цивільного не просто як однієї особи, а цивільного, тому що він належить до конкретної національної групи. Й цей намір треба буде довести в кожному випадку. Чому ця лінія з депортацією дітей перспективніша в розслідуванні? Тому що ми маємо встановити, що були діти тут, а тепер вони там і що їх перемістили в такий-то спосіб із таким-то наміром".

За словами генпрокурора, геноцид у всіх випадках важко доводиться, це вкрай серйозний злочин.

"Я як громадянин України вважаю, що геноцид справді є, тому що в Путіна намір не забрати схід, а вбити Україну як державу і вбити українців як націю. Ті, хто згоден бути малоросами, – залишаться живими, а ті, хто будуть говорити, що вони українці, тих знищать. Це я кажу як громадянин. А як прокурор я маю це довести", - акцентувала увагу Венедіктова.

Генпрокурор повідомила, що вже є підозра російському журналістові Гаспаряну за заклики до геноциду, також українські прокурори одразу взяли в роботу статтю, опубліковану в РІА, наразі завершуються експертизи.

"У кожній справі ми повинні проводити слідчі дії належним чином, бо потім, якщо прокурор МКС забере справу до себе в Гаагу, він має бачити, що ми тут не просто так у власних інтересах розслідували, а розслідували об'єктивно", - резюмувала генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА