07:19 26.04.2022

Експерти ООН закликали США розблокувати іноземні активи Центробанку Афганістану

2 хв читати
Експерти ООН закликали США розблокувати іноземні активи Центробанку Афганістану

Експерти ООН з прав людини закликали уряд США розблокувати іноземні активи Центрального банку Афганістану на суму понад USD 7 млрд доларів, повідомляє сайт ООН. На їхню думку, це необхідно, щоб забезпечити безперешкодне надання гуманітарної допомоги десяткам мільйонів жителів країни.

"Ми серйозно стурбовані гуманітарною кризою в Афганістані, що наростає, і яка торкнулася більш ніж половини населення країни. І без того критичне становище посилюється заходами, введеними США, а також тривалою засухою" - йдеться в спільній заяві експертів ООН.

Експерти підтримали Генерального секретаря ООН, який охарактеризував ситуацію, що склалася в Афганістані, як "епічну гуманітарну криза на межі катастрофи розвитку", закликали міжнародну спільноту переглянути вжиті щодо Афганістану односторонні заходи та усунути всі перешкоди на шляху надання цій країні фінансової та гуманітарної допомоги.

Згідно з міжнародними оцінками, в Афганістані зараз спостерігається найбільша у світі кількість людей, які страждають від гострої нестачі продовольства: понад 23 млн людей потребують продовольчої допомоги, приблизно 95% населення споживають недостатньо продуктів харчування. Особливе занепокоєння у експертів викликає становище понад 4 млн внутрішньо переміщених осіб та близько 3,5 млн осіб, які шукають притулку в сусідніх країнах.

"Ми із жалем відзначаємо недавнє рішення уряду США відновити блокування іноземних активів Центрального банку Афганістану на суму понад сім мільярдів доларів. Ми нагадуємо, що відповідно до міжнародного права держави зобов'язані гарантувати, що будь-яка діяльність, яка перебуває під їхньою юрисдикцією чи контролем, не призводить до порушенням прав людини", - йдеться у заяві експертів ООН.

"Перед випуском цього пресрелізу ми повідомили про свої побоювання і рекомендації уряду США, але він, на жаль, досі не відповів", - констатували експерти ООН.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА