17:54 27.04.2022

У Харкові не може бути топонімів, пов'язаних із країною-агресором, - Терехов

2 хв читати
У Харкові не може бути топонімів, пов'язаних із країною-агресором, - Терехов

Топоніми, пов'язані з РФ, мають зникнути з карти Харкова, заявив міський голова Ігор Терехов.

"У Харкові не може бути топонімів, пов'язаних із країною-агресором. Після нашої перемоги вже на першій сесії міської ради я запропоную депутатам варіанти перейменувань не лише Московського району та Московського проспекту. Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язаних з РФ, мають зникнути з карти Харкова", - написав Терехов у своєму телеграм-каналі.

"У нього (міста – ІФ) і без цих назв залишиться надто багато шрамів, які довго ще нам нагадуватимуть про те, який сусід розташований за нашими східними та північними кордонами", - додав він.

Терехов повідомив, що в перші дні після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну доручив прибрати з сайту міськради всі російські міста-партнери Харкова.

"Таких міст було п'ять - Бєлгород, Нижній Новгород, Санкт-Петербург, Новосибірськ і Москва. В Харкова, який уже 63-й день зазнає цілодобових бомбардувань, не може бути побратимів у країні-агресорі. Тим паче не може бути містом-партнером Москва, в якій і зароджувалися плани щодо знищення України та геноциду українського народу", - написав Терехов.

Він пообіцяв, що найближчим часом на сайті міськради буде створено спеціальний розділ, у якому можна буде залишити свої пропозиції щодо того, які топоніми Харкова мають назавжди зникнути, а які – з'явитися.

"Упевнений, що на карті нашого міста мають бути увічнені захисники Харкова та України - і окремі герої, і цілі військові з'єднання... Нові назви вулиць завжди будуть нагадувати нам і нашим дітям про те, що зробила Україна і який внесок зробив Харків у боротьбу за наші честь та гідність, за незалежність країни, за право на існування українського народу", - підсумував Терехов.

Як повідомлялося, в першій половині березня жителі Харківщини виступили з низкою ініціатив, спрямованих на розрив зв'язків із країною-агресором. Так, громадські діячі підписали звернення до міського голови з вимогою прибрати з карти міста топоніми, що пов'язують його з "рускім міром" (Московський проспект, вул. Пушкінська, Конєва, Малиновського, Маршала Бажанова тощо). Вчена рада Харківського національного університету ім. Каразіна позбавила звання "почесного доктора" ректора московського вишу Віктора Садовничого (уродженця Харківської області), а Лозівська райрада позбавила його звання "почесного громадянина". Пушкінський драмтеатр звернувся з проханням забрати з його назви слово "російський".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА