19:55 27.04.2022

Мінкультури та УІНП розробили рекомендації для місцевої влади щодо пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР пам'ятних об'єктів

4 хв читати
Мінкультури та УІНП розробили рекомендації для місцевої влади щодо пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР пам'ятних об'єктів

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) та Український інститут національної пам'яті (УІНП) розробили рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР.

"Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут національної пам’яті переконані, що розпочата у 2014 році декомунізація має тривати. Очищення публічного простору від маркерів імперських претензій на українські землі повинне супроводжуватися глибшим переосмисленням цієї частини української історичної та культурної спадщини, виробленням на рівні суспільства відповідних наративів", - ідеться у заяві відомств.

Водночас зазначається, що питання демонтажу монументів і зміни назв об'єктів топоніміки, пов'язаних із російською історією та культурою, мають вирішуватись у правовому полі: відповідно до чинного законодавства про місцеве самоврядування та у сфері охорони культурної спадщини.

Насамперед це стосується об'єктів, які на сьогодні мають статус об'єкта культурної спадщини та обліковані належним чином.

Отже, рішення щодо демонтажу, перенесення чи збереження у музейному фонді об’єктів та назв об’єктів топоніміки, пов’язаних із російською історією та культурою, мають враховувати висновки науковців і незалежних експертів щодо історичної, мистецької цінності таких об’єктів, їхньої унікальності та доцільності використання як "маркера" російських імперських претензій.

Щодо об'єктів культурної спадщини, які мають відповідний правовий статус, слід розглядати варіанти зняття такого статусу або переміщення об'єкта культурної спадщини.

Відповідно до повідомлення, рішення про вилучення, зняття з обліку та переміщення ухвалює відповідний орган залежно від статусу об'єкта, категорії пам'ятки, зокрема: вилучення з Реєстру, переміщення пам’ятки національного значення – Кабінет  Міністрів України; вилучення з Реєстру, переміщення пам’ятки місцевого значення – МКІП; проведення робіт на пам’ятках національного значення – МКІП; зняття з обліку щойно виявленого об’єкта – орган охорони культурної спадщини обласних та Київської міської державних адміністрацій; проведення робіт на щойно виявлених об’єктах, пам’ятках місцевого значення - орган охорони культурної спадщини обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Зазначається, що відповідно до категорії пам'ятки її вилучення з Реєстру відбувається щодо: пам'яток національного значення – постановою уряду за поданням Мінкультури; визначні пам'ятки місцевого значення – рішення Мінкультури за поданням місцевих органів охорони культурної спадщини або Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, інших громадських організацій, до статутних завдань яких належать питання охорони культурної спадщини.

У відомствах зазначають, що пам'ятку може бути вилучено з Реєстру в разі: якщо пам'ятку зруйновано; якщо пам'ятка археології, що не виявлена в наземних обсягових формах, досліджена на всій площі і по всій глибині культурного шару і при цьому не виявлено об'єктів культурної спадщини, які підлягають консервації або музеєфікації на місці та подальшому використанню; якщо пам'ятка втратила предмет охорони.

"У цьому контексті підставою для вилучення є втрата предмета охорони (зокрема культурного контексту). Конкретизований перелік документів і процедури вилучення міститься в розділі VIII Порядку обліку об'єктів культурної спадщини, серед яких документ, що обґрунтовує підставу вилучення пам’ятки з Реєстру. Рішення про вилучення пам'ятки з Реєстру оформлює МКІП після розгляду на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини", - йдеться у повідомленні.

Водночас найбільш цивілізованим підходом до поводження із зазначеною вище групою об'єктів, на думку Мінкультури та УІНП, є їх переміщення.

Зокрема, переміщення (перенесення) пам'ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам'ятку на місці, за умови проведення комплексу наукових досліджень із вивчення та фіксації пам'ятки (обміри, фотофіксація тощо).

У цьому випадку пам'ятка не втрачає свого правового статусу, але переміщується на відповідно підготовлені меморіалізовані місця та усувається з публічного громадського простору.

Зазначається, що ця процедура потребує підготовки певного пакета документів, зокрема проектної документації на переміщення, що у випадку, коли органи місцевого самоврядування намагаються зробити швидко, ігнорується. Як наслідок, відповідні питання вирішуються  в непередбачений законодавством спосіб.

У повідомленні зазначено, що рішення щодо переміщення пам'ятки місцевого значення оформляється наказом Мінкультури.

У зв'язку з цим Мінкультури та УІНП розробили рекомендації щодо пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР, які можуть бути використані органами місцевого самоврядування.

"Україна – європейська держава, яка має і надалі залишатися прикладом толерантності. Саме повага до законів, норм та правил, можливості до проведення громадської, наукової дискусії та обговорення, а також повага та цивілізоване ставлення до будь-яких культурних надбань відрізняє нас від російських варварів", - наголошується у заяві.

Крім того, відомства наголошують, що поважають волю місцевих громад, але водночас у питанні демонтажу наголошують на необхідності дотримання визначених законодавством процедур під час вирішення питань усунення з публічного простору тих чи інших об’єктів культурної спадщини. Це стосується і об’єктів топоніміки.

"Закликаємо не використовувати ці сенситивні теми в політичних цілях під час воєнного стану для того, щоб нагадати про існування окремих політичних сил", - ідеться у заяві.

Із рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1lXZiK-x7FPIO603DLjvHnMjgBbkS8-3-0fLDo6EpEU8/edit

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА